Vijf tips om je pensioen te redden

23 jan 2019 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 23-01-2019)

Vijf tips om je pensioen te redden

Het gaat niet goed met tientallen (grote) pensioenfondsen. De oudedagsvoorziening van miljoenen werkenden en gepensioneerden wordt al jaren op rij niet geïndexeerd, en bij vier van de vijf grootste fondsen liggen kortingen op de loer. Wat kun je doen om je eigen pensioen op te krikken?

De redactie van De Financiële Telegraaf zet vijf tips op een rij om je pensioen te redden.

Begin op tijd

Werk je nog, en denk je dat het niet indexeren of zelfs korten van de pensioenen jou niet zal raken? Think again. Wel of niet indexeren of korten gaat óók over de pensioenen die nog worden opgebouwd. Die opbouw heeft door de malaise bij de pensioenfondsen van de afgelopen jaren een net zo forse knauw gekregen, en het moet wel heel goed gaan met de fondsen de komende jaren, voordat die achterstand is ingehaald.

Eén voordeel: wat je pensioenfonds niet kan, lukt jou als individuele deelnemer een stuk gemakkelijker. Hoe eerder je begint met sparen, hoe minder je maandelijks hoeft in te leggen om toch nog een extra appeltje voor de dorst te hebben tegen de tijd dat je stopt met werken.

Stel, je wilt een half miljoen bij elkaar sparen tegen 6,5% per jaar, bijvoorbeeld door in een indexfonds te beleggen. Begin je dertig jaar voor je pensioen, dan hoef je maar 500 euro per maand opzij te leggen. Dat lijkt misschien veel, maar als je wacht tot tien jaar voor je pensioen, moet je voor hetzelfde eindbedrag maandelijks bijna 2500 euro op een beleggingsrekening storten.

Vinger aan de pols

Ga er niet zomaar vanuit dat het wel goedkomt met je oudedagsvoorziening. Dat hangt namelijk niet alleen af van de gezondheid van je pensioenfonds, maar misschien nog wel meer van de dingen die je op je oude dag nog zou willen doen. Wil je mooie reizen gaan maken? Niet alleen vermogen opbouwen voor jezelf, maar ook voor je (klein)kinderen? Dan zul je extra moeten sparen. Als je relatie op de klippen loopt, of je gaat juist trouwen, dan heeft ook dat gevolgen voor je pensioenopbouw. Zelfs als je het gevoel hebt dat alles de goede kant op gaat, kan het absoluut geen kwaad om zo nu en dan een financiële apk te doen. Met hulp van een financieel planner, als dat je er zelf niet helemaal uit komt.

Fiscaal vriendelijk sparen

Heb je niet altijd voor je pensioen gespaard? Dan kun je belastingvrij premie storten in een lijfrentepolis. Dat kan tot maximaal zeven jaar na je gemiste pensioenopbouw. Bij de Belastingdienst kun je uitrekenen hoe groot je ’reserveringsruimte’, oftewel belastingvrije lijfrentepremie, precies is.

Koophuis (1)

Investeren voor je pensioen kan natuurlijk op de beurs – zie hierboven – maar ook op de vastgoedmarkt. Met andere woorden: koop, als je gaat settelen, een huis, zodat je genoeg tijd hebt om dat in waarde te laten stijgen. Met de huizenprijzen is het net als op de beurs: de waarde van je belegging kan ook omlaag gaan. Maar in tegenstelling tot een pensioenfonds, heb je als individu meer ruimte om dergelijke waardedalingen goed te maken. Bijvoorbeeld door met een verbouwing overwaarde op te bouwen, die je kunt verzilveren als je op je oude dag minder ruimte nodig hebt.

Koophuis (2)

Wie uitzicht heeft op minder pensioen kan proberen meer inkomsten te vergaren, maar je kunt natuurlijk ook je uitgavenpatroon aanpassen. De grootste potentiële winst zit in het zo snel mogelijk afbetalen van je hypotheek. Dat scheelt zo honderden euro’s per maand. En ook de kleine stukjes zuinigheid, zoals minder uit eten gaan en minder museumbezoek, helpen voor later. Niet alleen omdat je het geld dat je zo uitspaart aan de kant kunt zetten voor de oude dag, maar ook omdat je eerder gewend raakt aan een soberder leven.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht