CNV: meerderheid wil strenge ontslagregels

23 jan 2019 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 17-01-2019)

CNV: meerderheid wil strenge ontslagregels

De middeninkomens in ons land komen nog meer onder druk te staan vanwege de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.

,,Deze groep zit de laatste jaren al in de hoek waar de klappen vallen. De middeninkomens vormen een groot deel van werkend Nederland, maar komen door dit soort maatregelen nog verder onder druk te staan. Hoelang hebben ze nog een baan en kunnen ze dan nog wel een huis kopen? De zorgen nemen alleen maar toe.”

Door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) wordt het voor werkgevers makkelijker om werknemers te ontslaan. Er is straks niet meer één grote reden voor ontslag nodig, maar een optelsom van meerdere redenen kan ook volstaan.

Strenge regels

Ruim twee derde van de werkenden is echter fel tegen de versoepeling van het ontslagrecht, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het CNV. Bijna een kwart van de ondervraagden is zelfs bang zijn of haar baan te verliezen. Zij pleiten daarom voor strenge regels voor werkgevers die mensen willen ontslaan.

Een verdere versoepeling van ontslagregels leidt bovendien tot onzekerheid bij een op de drie werknemers. Eenzelfde percentage werkt, bij een tijdelijk contract, zelfs door bij ziekte.

,,Dit geeft aan dat er totaal geen draagvlak is onder de bevolking voor deze maatregel”, zegt Van Wijngaarden. ,,Werkenden willen vooral zekerheid, zij willen weten of ze aan het eind van de maand hun rekeningen kunnen betalen. Dat geldt zowel voor hoog- als laagopgeleiden. Wij roepen minister Koolmees dan ook op om de afbraak van het ontslagrecht een halt toe te roepen en de nieuwe wet van tafel te halen.”

Evalueren

Volgens de CNV-voorzitter was het ontslagrecht goed geregeld via de Wet Werk en Zekerheid die inmiddels van tafel is. Daarin werd onder meer vastgelegd dat werkgevers dossiers moesten opbouwen als zij van iemand af wilden. ,,We hebben steeds aangegeven dat de wet eerst goed moeten worden uitgevoerd om het daarna te evalueren. Maar het kabinet is daarmee veel te snel gestopt, waardoor we nu weer terug bij af zijn.”

Van Wijngaarden meent dat een paar relatief kleine en subjectieve redenen al genoeg zijn voor ontslag. De vakbondsman vindt dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ,,Het is natuurlijk een drogreden dat werkgevers niet in staat zijn een dossier op te bouwen en een verbeterplan op te stellen voor een werknemer. De onderbouwing voor ontslag mag nu op de achterkant van een bierviltje. De werkgever hoeft ook nog maar een fooi te betalen om iemand te kunnen ontslaan. De wet is daarmee een walhalla voor werkgevers en verklaart de werknemer vogelvrij.”

Vaste banen

In de WAB wordt verder de proeftijd voor mensen die een vast contract willen verlengd tot vijf maanden. Werkgevers mogen hun personeel door de wet ook weer drie jaar zonder vast contract laten werken in plaats van de huidige twee.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat werkgevers weer vaker mensen in vaste dienst nemen. Uit het CNV-onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werkenden daar niet vanuit gaat.

Ook Van Wijngaarden betwijfelt of de WAB tot meer vaste banen leidt. ,,Dat streven is natuurlijk een lachertje, omdat er allerlei ontsnappingsroutes zijn. Werkgevers kunnen nu drie jaar lang met flexcontracten werken, terwijl ze ook na een jaar over kunnen gaan tot een vast contract. Ook de proefperiode van vijf maanden is een onbegrijpelijke maatregel die helemaal niets toevoegt. Dit zorgt alleen maar voor meer onzekerheid.”

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht