FNV-voorzitter Busker: Kabinet heeft geen oog voor burger

06 nov 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 03-11-2018)

FNV-voorzitter Busker: Kabinet heeft geen oog voor burger

Het kabinet doet er alles aan om de belangen van multinationals en werkgevers zo goed mogelijk te behartigen, maar laat de gewone burger volledig links liggen. ,,Dit is een kabinet voor de bedrijven en niet voor de mensen”, zegt FNV-voorzitter Han Busker in een gesprek met De Telegraaf.

De vakbondsman bereidt zich voor op een grote manifestatie volgende week zaterdag op de Dam in Amsterdam. ,,Wij willen daar laten zien waar de verkeerde keuzes van dit kabinet vandaan komen. We zijn begonnen rondom de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting. Dat was de aanleiding om aan mensen te laten zien dat er twee miljard cadeau werd gedaan aan buitenlandse aandeelhouders.”

Volgens Busker heeft het kabinet geen oog voor de onvrede die er heerst in de samenleving. ,,Na het stoppen met de afschaffing van de dividendbelasting is er weer een verdeling gekomen. Het geld gaat nog steeds naar de bedrijven, de winstbelasting wordt ook nog eens verlaagd. En dat betekent minder geld in de collectieve pot waar de overheid goede dingen mee kan doen.”

Werkenden krijgen ook lastenverlichting deze kabinetsperiode. Mag het bedrijfsleven dan niet ook een deel krijgen?

,,Nee. Die twee miljard voor dividendbelasting stond ook niet in de verkiezingsprogramma’s en dat geld wordt alsnog aan bedrijven gegeven. Ondertussen gaan de btw-tarieven omhoog, wat slecht uitpakt voor de koopkrachtplaatjes. We zien dat alles maar naar de bedrijven gaat. De mensen merken dat het geld niet aan onderwijs, veiligheid of zorg wordt uitgegeven.”

We hebben in Nederland toch een prima gezondheidszorg en onderwijs?

,,Als het gaat over de bevlogenheid van de mensen, zeg ik keihard ja. Maar als we kijken hoe ze hun werk moeten doen en onder wat voor druk ze staan dan komt die kwaliteit alleen maar omdat deze werknemers bevlogen en betrokken zijn en niet omdat we het goed georganiseerd hebben in dit land.”

Staan de werknemers dan zo onder druk?

,,Ja, die staan enorm onder druk.”

Waaruit blijkt dat?

,,Je hoeft alleen maar naar de verhalen te luisteren van de mensen in de zorg en het onderwijs. Het water staat ze aan de lippen. Datzelfde geldt voor de veiligheidssector. De politie heeft net keihard actie moeten voeren vanwege de hoge werkdruk. Het gaat niet alleen maar om loon, maar ook over de vraag of werknemers fatsoenlijk hun werk kunnen doen. En dat heeft alles te maken met het feit dat het geld wegvloeit naar het bedrijfsleven in plaats van te investeren in de samenleving.”

Zien werkgevers deze problemen dan niet?

,,Als we er met ze over praten zien ze het ook, maar vervolgens leunen ze achterover. Werkgevers denken dan aan hun eigen agenda en vinden het wel prima.”

Hoe zou u dit kabinet willen karakteriseren?

,,Dit is een kabinet voor de bedrijven en niet voor de mensen.”

Dus een werkgeverskabinet?

,,Absoluut!”

Is dat ook merkbaar op de werkvloer?

,,De onrust is enorm op de werkvloer. Dat zien we overal en de actiebereidheid neemt met de dag verder toe. Mensen willen ook wel eens profiteren nu de economische crisis voorbij is.”

Maar in veel sectoren komen gewoon cao’s tot stand. Blijkbaar valt het dus wel mee met die onrust onder de werknemers.

,,Het gaat om een breder verhaal dan alleen wat er in cao’s speelt. Het gaat ook over pensioenen, het eerder stoppen met werken en bestrijding van de armoede bijvoorbeeld. Het grotere sociale plaatje.”

Bent u het er mee eens, zoals VNO-voorzitter Hans de Boer onlangs verkondigde, dat het economisch belang van multinationals erg groot is voor Nederland?

,,Wij willen geen enkel groot bedrijf uit ons land wegjagen. Dat is onzin. Maar het is niet nodig om ze constant financieel in de watten te leggen, dat is namelijk niet de reden dat die bedrijven hier zitten. Het besluit van Unilever zegt genoeg.”

De beslissing van Unilever om al dan niet te verhuizen naar Rotterdam bepaalde de uitkomst van het debat over de dividendbelasting. Wat vindt u daarvan?

,,Ik vind dat een bizarre situatie en een gevaar hoe we dit land met elkaar vormgeven.”

Een gevaar?

,,Het kan niet zo zijn dat multinationals in dit land zoveel te zeggen hebben. Natuurlijk hebben deze bedrijven invloed en lobbyen ze ook, maar het kan niet zo zijn dat een topman van een bedrijf met een sms’je bepaalt waar een bedrag van twee miljard euro naar toe gaat. Ik vind dat stuitend.”

Wat vindt u van de houding van topmannen en president-commissarissen op het moment dat zij zich verdedigen als hun bedrijf in opspraak is gekomen? Bijvoorbeeld over topsalarissen en fraude?

,,We zien dat ze vaak losgezongen van de realiteit besluiten nemen. En dan moeten ze vervolgens onder maatschappelijke druk zo’n besluit weer terugdraaien. Dat is niet de manier om draagvlak te creëren voor dit soort ondernemingen. Het is te gek voor woorden dat zulke exorbitante bedragen aan topsalarissen worden betaald, dat je kunt frauderen, maar dat de verantwoordelijken blijven zitten. Een normale werknemer op de werkvloer hoeft maar een heel klein foutje te maken en het ontslag wordt aangezegd. Er kan geen sprake zijn van klassenjustitie in dit land.”

Even terug naar de bijeenkomst volgende week. Hoeveel mensen verwacht u eigenlijk op de Dam?

,,We zitten nog steeds in de opbouwfase, maar ik hoop dat er duizenden mensen naar de Dam zullen komen.”

Een volle Dam moet toch wel lukken? Zo groot is het niet.

,,Eeeeeh, nou voor ons is het vooral belangrijk dat we zullen doorgaan. Dat is ook de lijn die we uit hebben gezet.”

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht