EINDE ZORGCOLLECTIEF FNV/MENZIS

20 nov 2018 - FNV

EINDE ZORGCOLLECTIEF FNV/MENZIS

Het Zorgcollectief FNV/Menzis stopt per januari 2019. Ben je nu verzekerd via het Zorgcollectief FNV/Menzis, dan moet je dus een keuze maken: blijf je bij Menzis, of zoek je een andere verzekeraar? Wat nu?

Op deze pagina geven we je tips voor hoe je een besluit kunt nemen.

Waarom eindigt het Zorgcollectief voor FNV-leden?

Menzis heeft de FNV te kennen gegeven dat zij niet (meer) kan voldoen aan de eisen en wensen van de FNV. Vooral als het gaat om de invloed van de FNV op de maatwerkpakketten, de premie, het zorginkoopbeleid of het aantal te vergoeden behandelingen fysiotherapie. Dit betekent dat er na 13 jaar een einde komt aan de samenwerking tussen de FNV en Menzis. En zo ook een einde van het Zorgcollectief FNV/Menzis.

Daarmee komen alle voordelen te vervallen, zoals het gratis consult bij de Werk & Gezondheid Arts of de mogelijkheid om een second opinion bij de arbo-arts aan te vragen. De FNV had het graag anders gezien.

Heeft de FNV een alternatief voor mij?

Ja, er zijn 2 alternatieven:

  1. Het Ledencollectief van Univé, voor alle FNV-leden, met extra korting op de (doorlopende) reisverzekering
  2. Speciaal voor zzp’ers die FNV-lid zijn, biedt onze samenwerkingspartner van de Werk & Gezondheid Arts Expereans collectiviteitskorting.

Beide alternatieven zijn voor 2019. Vanaf 2020 wordt door de overheid de zorgverzekeringswet gewijzigd. Dit zal betekenen dat de maximale korting op een basisverzekering 5% zal worden (nu 10%).

1. Ledencollectief bij Univé

Het Zorgcollectief voor FNV-leden houdt op te bestaan per 1 januari 2019. Daar kunnen we geen verandering in aanbrengen. De FNV en Univé werken al lange tijd samen binnen Ledenvoordeel FNV, voor de schadeverzekeringen. Nu het Zorgcollectief voor FNV-leden ophoudt, zijn wij met Univé overeengekomen dat FNV-leden makkelijk kunnen instappen bij het Ledencollectief van Univé en daarmee korting kunnen stapelen op de premie van één van de Basisverzekeringen bij Univé.

Wat zijn de voordelen voor mij als lid van de FNV bij het Ledencollectief van Univé?

De kortingspunten in het Ledencollectief gelden voor alle Univé leden. Maar als FNV-lid krijg je hier een extra voordeel bij: Speciaal voor FNV-leden telt de Doorlopende Reisverzekering voor 4 kortingspunten in plaats van 1 mee.

Dit betekent als je naast je zorgverzekering ook je doorlopende reisverzekering bij Univé onderbrengt, jij direct 5,5% korting (1,5% instap + 4% Reis) op de Basisverzekering Univé Zorg Geregeld of de Basisverzekering Univé Zorg Vrij polis ontvangt.

De korting op de basisverzekering van het Ledencollectief van Univé geldt in 2019. De overheid wil in het jaar 2020 de maximale wettelijke korting verminderen van 10% naar 5%. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars. Dan komt dit Ledencollectief van Univé te vervallen.

Bekijk het aanbod Ledencollectief Univé/FNV

2. Collectiviteitskorting voor zzp'ers

Voor FNV-leden die als zzp’er werkzaam zijn of waarvan de meeverzekerde partner als zzp’er werkzaam is, biedt Expereans, de samenwerkingspartner van de FNV voor de Werk & Gezondheid Arts, een uitgebreid aanbod met korting op de premie bij diverse zorgverzekeraars.

Voorwaarde hierbij is dat je het KVK-nummer van jouw onderneming opgeeft. De kortingspercentages variëren van 5-8% op de basisverzekering en 5-10% op de aanvullende (tand)verzekeringen.

Op deze site vind je alle informatie terug over dit alternatief voor het Zorgcollectief FNV/Menzis. Hier kan je vergelijken, zowel op premie als dekkingsvoorkeuren. Het oversluiten naar dit collectief voor FNV-zzp’ers, kan je uitsluitend online regelen.

Bij Menzis blijven ja of nee?

Als je nu verzekerd bent bij het Zorgcollectief FNV/Menzis, heb je van Menzis een nieuw aanbod ontvangen voor 2019. Je bepaalt zelf of je daar gebruik van wilt maken.

In deze tabel (pdf) zie je wat er wijzigt in de pakketten van Menzis in 2019

Naar een andere verzekeraar? Waarop te letten?

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de Basisverzekering. Van een medische selectie kan en mag geen sprake zijn. Bij sommige aanvullende (tand)verzekeringen kan dat wel het geval zijn. Bekijk daarom goed de voorwaarden van de aanvullende (tand)verzekeringen.

Houd bij je keuze rekening met deze aandachtspunten:

  • Maak je nu gebruik van zorg en is of zijn die zorgaanbieder(s) gecontracteerd bij de zorgverzekeraar van jouw keuze? En zo niet, hoe hoog is dan de vergoeding en welk deel moet je zelf betalen? Vaak wordt bij niet-gecontracteerde zorg een 65-75% door de zorgverzekeraar vergoed. Dit betekent dat je 25-35% zelf moet betalen.
  • Iedere zorgverzekeraar biedt zorgadvies aan. Hier kan je bijvoorbeeld navragen of jouw gekozen zorgaanbieder wel of niet is gecontracteerd of hoe lang een wachtlijst is.
  • Laat je niet ‘lokken’ met alleen een kortingspercentage. Kijk altijd ook naar de hoogte van de premie en bepaal dan of de premie met korting voor jou interessant is.

Bekijk hier het stappenplan voor het kiezen van een zorgverzekeraar

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht