De meest gestelde vragen over het pensioen

14 nov 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 07-11-2018)

De meest gestelde vragen over het pensioen

Nog altijd veel onduidelijkheid over stoppen met werken

Experts van onder meer Wijzer in Geldzaken beantwoordden deze week meer dan duizend pensioenvragen van de lezers. Dit waren de meest gestelde vragen en, uiteraard, de antwoorden daarop.

Wanneer krijg ik het pensioen van mijn ex-partner? Op zijn pensioendatum of de mijne?

Dat hangt af van de afspraken die je met jouw ex-partner gemaakt hebt. Als er geen afspraak is gemaakt, ontvangt je jouw deel van het pensioen op het moment dat je ex-partner met pensioen gaat, ongeacht je eigen leeftijd en pensioenstatus. Maar je kunt er ook voor kiezen om andere afspraken te maken met je ex-partner. Je hebt net als je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd in de tijd dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. De pensioenuitvoerder regelt de betalingen. Daarvoor moeten jullie wel binnen twee jaar de scheiding gemeld hebben bij het pensioenfonds.

Hoe kan ik regelen dat ik eerder met pensioen kan?

Als je vroeger met pensioen wil dan de AOW-leeftijd, zul je daar zelf werk van moeten maken. Om het gat te overbruggen is het vooral aan te raden om zelf met een pensioenproduct een extra geldbron aan te leggen. Dit kan bijvoorbeeld door een lijfrente af te sluiten, of door te gaan beleggen of sparen. Soms wil het pensioenfonds ook meedenken om iets eerder te beginnen met het uitkeren van je pensioen. Dat gaat uiteraard wel ten koste van wat je voor je ouderdomspensioen zou krijgen.

Kan ik mijn opgebouwde partnerpensioen zelf krijgen als ik geen partner heb?

Dat kan, maar niet in alle gevallen. Het hangt af van het pensioenfonds waar je bij zit. Het uitruilen van partnerpensioen voor extra ’gewoon’ ouderdomspensioen kan alleen als je partnerpensioen op opbouwbasis wordt opgebouwd en niet als dat op risicobasis is.

Veel fondsen bouwen momenteel partnerpensioen op risicobasis op. Maar in het verleden gebeurde dat nog wel op opbouwbasis. Dat gedeelte van het partnerpensioen kan je nog wel om laten zetten naar pensioen voor jezelf. Dat kan je regelen door contact op te nemen met je pensioenfonds. De beslissing moet doorgaans genomen worden op het moment dat je met pensioen gaat.

Wat moet ik doen als ik bij verschillende fondsen een pensioen heb staan?

Het hangt een beetje van de situatie af wat het handigste is om te doen. Het is in elk geval mogelijk om een oud pensioen over te dragen aan je huidige pensioenfonds. Bij een klein pensioen gaat dat binnenkort overigens automatisch gebeuren.

Als het potje kleiner is dan €474,11 bruto per jaar, mag het pensioenfonds dit overdragen aan je huidige fonds. Pensioenen van minder dan €2 bruto per jaar komen vanaf 1 januari 2019 helemaal te vervallen. Het is voor de fondsen en uitvoerders te duur om deze minipensioenen te onderhouden.

Waar het bij kleine pensioenen doorgaans een goed idee is om die over te hevelen, ligt de situatie anders als je bijvoorbeeld twintig jaar bij het ene fonds en ook nog eens twintig jaar bij een andere hebt gespaard voor de oude dag. In dat geval loont het niet altijd om het pensioen over te zetten. Het hangt dan van de specifieke situatie af wat een verstandige beslissing is.

Het is mogelijk om bij je pensioenfonds een offerte op te vragen over het overdragen van het pensioen. Met dat kostenplaatje in de hand kan een financieel adviseur of een pensioenadviseur je helpen om de juiste keuze te maken.

Waar kan ik zien waar ik pensioen opbouw?

Alle plekken waar je pensioen opbouwt zijn online te vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kan je inloggen met DigiD en dan krijg je een overzicht te zien van alle fondsen die een pensioen voor jou opbouwen.

Op deze website kun je ook zien hoeveel pensioen deze fondsen voor je opgebouwd hebben. De site geeft ook een overzicht in hoe het staat met je pensioen straks. Dat gaat dan uit van een situatie waarin er niks meer verandert aan je huidige werkgever en salaris.

Ik snap door de vele berichtgeving niet meer wanneer ik de AOW-leeftijd bereik. Hoe kom ik daarachter?

De AOW-leeftijd loopt de komende jaren, tot 2022, op tot 67 jaar. Daarna is hij gekoppeld aan de levensverwachting. Voor 2022, 2023 en 2024 staat die op 67 jaar en drie maanden. Wat voor jou de AOW-leeftijd is, kun je makkelijk terugvinden op de site van de Sociale Verzekeringsbank (www.svb.nl). Daarop staat een tool waarmee je aan de hand van je geboortedatum je AOW-leeftijd kan bepalen. Die is, voor mensen die na 2024 met AOW kunnen, nog wel voorlopig.

Kan ik mijn pensioen blijven opbouwen als ik op sabbatical ga en verlof opneem?

Dat hangt af van het fonds waar je bij zit. Bij ABP is het bijvoorbeeld verplicht om voor je pensioen in te leggen als je nog een dienstverband hebt, ook als je met verlof bent. Bij PFZW is er geen verplichting, maar kun je er zelf wel voor kiezen om te blijven inleggen voor je pensioenopbouw.

Het is in dit geval aan te raden om vooraf contact op te nemen met je pensioenfonds om te kijken wat voor mogelijkheden er zijn. Daarbij is er ook nog de vraag wie er gaat betalen voor de pensioenopbouw tijdens je sabbatical. Het kan zijn dat de werkgever dat op zich neemt, maar die kan ook stellen dat je het zelf moet betalen.

Bouw ik ook AOW op als ik in het buitenland woon?

Dat is in elk geval niet automatisch zo. Je kunt je wel via de Sociale Verzekeringsbank vrijwillig blijven verzekeren voor de AOW, daar moet je wel zelf voor betalen. Doe je dat niet, dan krijg je bij het bereiken van de AOW-leeftijd een lager bedrag. Voor elk jaar dat je in het buitenland hebt gewoond, krijg je 2% minder AOW. Dus als je tien jaar in het buitenland hebt gewoond en niks hebt geregeld, dan krijg je na je pensionering 20% minder AOW uitgekeerd.

Hoe regel ik mijn pensioen als ik zzp’er ben?

Voor zzp’ers geldt hetzelfde als voor de mensen die eerder met pensioen willen: je moet zelf aan de slag. De opties die zzp’ers hebben, zijn ongeveer hetzelfde. Het is bijvoorbeeld een optie om een lijfrente af te sluiten, waarbij je zelf geld inlegt voor een aanvullend pensioen. Daarnaast kan beleggen ook een optie zijn om een ’spaarpot’ voor de oude dag aan te leggen. Het is in elk geval aan te raden om je voor te laten lichten door een financieel adviseur.

Hoe zit het belastingtechnisch als ik doorga met werken na het bereiken van de AOW-leeftijd?

Je mag blijven werken, maar moet dat extra inkomen dan ook gewoon opgeven bij de belastingaangifte en daar belasting over betalen. Het geld dat je extra verdient wordt dan opgeteld bij wat je aan pensioeninkomen krijgt. Je betaalt de gebruikelijke tarieven voor de inkomensbelasting. Maar let op; het kan zijn dat je door het extra inkomen net een belastingschijf hoger komt. Dat kan zich vooral laten voelen als je van de tweede naar de derde schijf gaat (vanaf €33.395 per jaar). Over het inkomen daarboven betaal je dan 40,85% in plaats van het tarief van 22,95% een schijf lager.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht