'AOW-leeftijd niet hoger dan 66'

06 sep 2018 - (Nieuwsbrief TrosRadar 31-08-2018)

'AOW-leeftijd niet hoger dan 66'

Vakbond FNV wil dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet verder stijgt dan de huidige 66 jaar. Als minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de plannen voor verhoging niet laat varen, komt er geen pensioenakkoord. Daarmee dreigt vicevoorzitter Tuur Elzinga van FNV in Trouw.

'Een goed aanvullend pensioen is belangrijk, maar de meeste zorgen hebben mensen over tijdig stoppen met werken', zegt Elzinga in de krant. 'Het kost de schatkist in 2019 650 miljoen euro, berekende het Centraal Planbureau. Het enige signaal dat Koolmees afgeeft, is dat mensen toch langer moeten doorwerken. Als ik een pensioenakkoord sluit, terwijl er niets verandert aan de stijging van de AOW-leeftijd, stuit ik op een muur bij de FNV-achterban.'

Werkgevers en de vakbonden praten al lange tijd over een nieuw pensioenstelsel. Daar zijn ze bijna uit, zegt Elzinga. 'Maar er is pas een akkoord als op alle onderdelen overeenstemming is.'

Koolmees wilde niet op de oproep ingaan. 'Ik wacht op het advies van de Sociaal-Economische Raad over de toekomst van het pensioenstelsel. Alles wat ik er meer over zeg helpt niet in het proces.'

KPMG: De levensverwachting is lager dan vastgesteld in eerdere prognoses

Volgens het CBS zal de komende jaren de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en drie maanden in 2022. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Die stijgt minder hard dan verwacht, meldt accountantsbureau KPMG dat er berekeningen op heeft losgelaten. Dat komt doordat er meer mensen sterven als gevolg van strenge winters en hardnekkige griepepidemie├źn.

Volgens KPMG ligt voor mannen die dit jaar worden geboren de levensverwachting op dit moment bijna een half jaar lager dan vastgesteld in eerdere prognoses. Voor vrouwen is deze bijna een jaar lager. Voor 65-jarige mannen is het effect beperkt en voor 65-jarige vrouwen is de levensverwachting ongeveer een half jaar minder dan eerdere verwachtingen.

Hogere sterfte pakt goed uit voor pensioenfondsen

KPMG gaat ervan uit dat de overheid op basis van recente cijfers zal besluiten de AOW-leeftijd ook in 2024 niet te verhogen en dat de ingangsleeftijd van 70 jaar niet in 2044 wordt bereikt, maar pas in 2047.De overheid bepaalt eind dit jaar wat er gebeurt met de AOW-leeftijd van mensen die in 2024 hun 65e verjaardag vieren.

De hogere sterfte pakt ook voor pensioenfondsen goed uit. Omdat mensen minder lang leven dan eerder gedacht, hoeven zij minder voorzieningen, toekomstige pensioenuitkeringen, aan te houden. Dat betekent niet dat pensioenfondsen meteen uit de problemen zijn, maar het kan wel een belangrijk zetje zijn om kortingen te voorkomen.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht