Wet Arbeidsmarkt in Balans

22 aug 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 20-08-2018)

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Na drie jaar zuchten onder Lodewijk Asschers Wet Werk en Zekerheid hopen ondernemers dat met de Wet Arbeidsmarkt in Balans, van minister Koolmees (Sociale Zaken), personeel ontslaan goedkoper wordt. Maar juristen waarschuwen: de megavergoeding - in sommige rechtszaken liepen die op tot meer dan zes ton - is met de nieuwe wet niet van tafel.

Werkgevers moesten de afgelopen jaren wel van heel goeden huize komen om een werknemer te ontslaan, zeker op staande voet. Doen ze ook maar iets niet volgens het boekje, of zijn ze verantwoordelijk voor de omstandigheden die tot het ontslag hebben geleid, dan kennen rechters forse vergoedingen toe aan de ontslagene.

Bijvoorbeeld: ruim twee ton voor een bedrijfsleider van een slachthuis, die weg moest omdat de voedsel- en warenautoriteit het bedrijf tijdelijk op slot deed wegens hygiëneproblemen. Een telefonist van een huisartsenpost die structureel het protocol aan haar laars lapt, met zelfs een sterfgeval tot gevolg, en bij haar ontslag recht heeft op €15.000.

’Billijk’

En het hoogtepunt: liefst zes ton voor een it’er die aan het eind van zijn loopbaan overgeplaatst werd naar het buitenland, en weg moest toen hij dat weigerde.

En dat is slechts de oogst van de afgelopen maanden. De ’billijke’ vergoeding, bedoeld om werkgevers te bestraffen die hun personeel zonder goede reden op de keien zetten, wordt steeds vaker toegekend en wordt ook steeds hoger, concludeert arbeidsrechtadvocaat Pascal Kruit uit zijn jaarlijkse onderzoek naar alle gepubliceerde ontslagzaken.

Die strafvergoeding zou een ’muizengaatje’ moeten zijn voor rechters, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan dat, aldus de jurist. En met reden, zegt zijn collega-advocaat Stefan Sagel (De Brauw). Hij procedeerde vorig jaar tot aan de Hoge Raad voor een ontslagvergoeding voor een cliënt. De uitspraak die daaruit voortvloeide, heeft geleid tot al die torenhoge vergoedingen. „De Hoge Raad zegt dat in specifieke gevallen de rechter specifieke uitspraken moet doen, meer niet. Dat is eigenlijk heel normaal, maar het is niet wat Asscher wilde. Die wilde juist eenduidige regels.”

Ontslag gemakkelijker

Sinds die uitspraak van de Hoge Raad heerst in rechtbanken en gerechtshoven de willekeur, schetst Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. „De rechter hoeft niet helemaal uit te leggen hoe hij tot de hoogte van de billijke vergoeding komt”, legt Houweling uit. „De oude kantonrechtersformule was nog duidelijk, maar nu kan een rechter een bedrag toekennen zonder dat hij precies zegt waarom dat zo hoog is.”

De bedoeling van de nieuwe wet van Koolmees is dat ontslaan weer iets gemakkelijker wordt, zodat rechters minder vaak naar de billijke vergoeding grijpen. Die is er immers voor slecht uitgevoerde ontslagprocedures – en die zouden er minder moeten zijn. „Het systeem wordt versoepeld”, zegt Sagel. „De positie van werkgevers in ontslagzaken wordt in die wet verbeterd.”

Addertje

Dat gebeurt door werkgevers een nieuwe reden te geven om mensen te ontslaan: de ’optelsom’. Die is bedoeld voor zaken waarin werkgever en werknemer duidelijk niet meer met elkaar verder kunnen, maar waarin er niet één duidelijke reden voor ontslag is.

De adder onder het gras: als een werkgever die ’optelsom’ gebruikt, kan de rechter een iets hogere vergoeding voor de werknemer vaststellen. De ruimte daarvoor is alleen beperkt: het gaat om enkele tienduizenden euro’s per geval, in plaats van de tonnen die onder de huidige wet soms worden gegeven.

Maar daarmee is de billijke vergoeding, die dus wél in de tonnen kan lopen, nog niet van tafel, zegt Kruit. En Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij juridisch dienstverlener DAS: „Werkgevers moeten niet te snel juichen. Een rechter kan bepalen dat een ontslag terecht is vanwege verstoorde verhoudingen, maar de schuld daarvan wel bij de werkgever leggen – en daarna alsnog een billijke vergoeding toekennen. Het enige dat ik me wel kan voorstellen, is dat rechters minder scheutig worden.”

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht