Vraag & Antwoord: Waarschuwingen

25 jul 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 25-07-2018)

Vraag & Antwoord: Waarschuwingen

Wij hebben een medewerker die zich eigenlijk nooit helemaal aan de regels houdt. Hij rookt waar dat niet mag, komt geregeld te laat, neemt anderhalf uur pauze en geeft zijn vakantiedagen nooit door. We hebben al tig keer met hem gesproken maar dat helpt niets. Het zijn weliswaar geen hele grote vergrijpen, maar we zijn het wel zat. Kunnen we hem ontslaan?

Dit dossier lijkt nog niet ‘ontslagrijp’. Dat betekent dat het te vroeg is voor ontslag. Hoewel u vaak met de werknemer heeft gesproken, is dat kennelijk niet schriftelijk vastgelegd. Rechters hechten er over het algemeen nogal zwaar aan dat alles op papier staat.

U kunt bij het eerstvolgende ‘vergrijp’ een waarschuwingsbrief maken waarin u eerst een opsomming maakt van wat in het verleden allemaal al met hem is besproken. Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te doen. De datum, het vergrijp en met wie en wanneer dit met hem is besproken. Dan ligt dat maar vast. Vervolgens kunt u beginnen met een reeks schriftelijke waarschuwingen: eerste, tweede, laatste waarschuwing. Daarna kunt u nog een keer kort schorsen. Als het gedrag van de werknemer daarmee niet verbetert, dan zal het dossier redelijk ‘ontslagrijp’ zijn.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht