CNV: Flexibilisering wordt aangejaagd

25 jul 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 23-07-2018)

CNV: Flexibilisering wordt aangejaagd

Vakbond hekelt kabinetsbeleid

„Het opschorten van de handhaving is tot nu toe de meest verkeerde beslissing van het kabinet geweest. Hiermee geef je het signaal af dat het goed is om mensen uit te buiten. Op dit moment is de onderkant van de arbeidsmarkt niet beschermd, omdat er niet wordt gecontroleerd op misstanden”, aldus Limmen.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) werd twee jaar geleden ingevoerd, maar is door het vorige kabinet in de ijskast gezet. De nieuwe zzp-plannen die de coalitie in het regeerakkoord heeft afgesproken, komen ook nog niet van de grond.

Ingrijpen

Limmen vindt dat het kabinetsbeleid in de praktijk neerkomt op een vergaande liberalisering van de arbeidsmarkt. „De voorstellen in het regeerakkoord zorgen er alleen maar voor dat de flexibilisering wordt aangejaagd. Het plan om een proeftijd van vijf maanden in te voeren, levert toch niet meer vaste banen op? Dit is het moment voor het kabinet om in te grijpen.”

Volgens de vakbondsman ontbreekt het ook aan een lange termijnvisie en een breed draagvlak. „De Wet Werk en Zekerheid en de Wet DBA zijn daar goede voorbeelden van. We weten amper hoe de maatregelen uitpakken of ze worden al weer ingetrokken.”

Het verwijt dat de vakbonden het zelf hebben laten liggen om tot een algeheel arbeidsmarktakkoord te komen, wijst Limmen resoluut van de hand. „Nee, wij hoeven zeker geen hand in eigen boezem te steken en we hebben ook niets laten liggen. We hebben anderhalf jaar met de werkgevers om de tafel gezeten totdat de gesprekken vorig jaar zomer stuk zijn gelopen. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken.”

Onrust

Limmen verwacht dat de onrust op de arbeidsmarkt en de werkvloer de komende maanden alleen maar toeneemt als er niets verandert. Momenteel zijn er in verschillende sectoren acties en stakingen, zoals in de grootmetaal, de universitaire ziekenhuizen, de beveiligingsbranche, PostNL en AkzoNobel. „Het gaat economisch voor de wind, maar de verhouding tussen werkgevers en werknemers is scheef.”

Volgens de CNV-voorzitter zien werknemers in dat zij moeten knokken om een goede loonsverhoging te krijgen. „Zij hebben tijdens de economische crisis ingeleverd en willen nu het goed gaat ook wel eens beloond worden. En de vakbonden vragen echt niet veel. Zeker niet ten opzichte van vorig jaar en al helemaal niet als je het vergelijkt met de landen om ons heen.”

Zorgelijk

Limmen vindt het bovendien zorgelijk dat sommige bedrijven helemaal geen cao meer afspreken met vakbonden. Zo hebben supermarktketen Jumbo, discounter Action en Ahold-dochter Gall & Gall gekozen voor een arbeidsvoorwaardenreglement met de ondernemingsraad.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht