Rheden gaat bijstand nu écht aanpakken

12 jun 2018 - (de Gelderlander 10-06-2018)

Rheden gaat bijstand nu écht aanpakken

Rheden heeft nu nog 1.050 inwoners met bijstand. Dat moeten er veel minder worden.

Harry (54) zat in de techniek, had drie auto's en ging twee keer per jaar op vakantie. Maar hij ging scheiden, moest zijn huis met een ton verlies verkopen en verloor zijn baan. Nu zit hij in de schuldsanering en leeft hij van 40 euro per week. 

Harry is een van de 1.050 inwoners van Rheden met een bijstandsuitkering. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie die sinds de verkiezingen de gemeente bestuurt, wil deze mensen nu echt aan het werk, een opleiding of op zijn minst aan vrijwilligerswerk helpen.

 ,,Tot op heden is dat te weinig gebeurd’’, zegt Ronald Haverkamp (VVD). ,,We hebben toegestaan dat te veel mensen zich om persoonlijke redenen niet inzetten voor het vinden van werk. Dat is nu afgelopen.’’

Van de groep van 1050 zal vanwege de gunstige economie een groep van zeventig à tachtig snel werk kunnen vinden, zegt Haverkamp.  Blijft over een kleine duizend mensen bij wie het moeilijker ligt. ,,Die gaan we eerst allemaal inventariseren’’, aldus de wethouder. ,,We willen weten wat ze kunnen, wat ze niet kunnen, wat ze nodig hebben, hoe hun sociale achtergrond is. Op dit moment hebben we daar te weinig kennis van. We hebben zelf onze basis niet op orde. In september moet deze klus geklaard zijn.’’

Aan de slag

Vervolgens moeten medewerkers van de gemeente met hun cliënten aan de slag. Is er een opleiding, een stage of werk voor hen te vinden? De projecten die op dit moment bij de gemeente lopen om mensen aan werk te helpen, staan allemaal ter discussie, zegt Haverkamp. Ze hebben te weinig opgeleverd. Alleen van het nut van de projecten VeluwezOOOm (met behulp van ondernemers) en Sociale Ruimte (groenwerk bij de gemeente) is hij overtuigd. De andere worden kritisch bekeken.

Het project Doorslag is pas in januari begonnen. Harry (een gefingeerde naam) is er een enthousiaste deelnemer van. Vier dagen per week repareert hij samen met anderen oude fietsen in het Duynhuis in Dieren. De een is hier om arbeidsritme op te doen, de ander ziet het project als opstapje of ambieert een baan als fietsenmaker. Een kleinschalig project met circa tien deelnemers dat hopelijk de kans krijgt zich te bewijzen, zegt Harry. 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht