Wet Banenafspraak: hoe werkt het in de praktijk?

08 mei 2018 - (website VNG, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, 07-05-2018)

Wet Banenafspraak: hoe werkt het in de praktijk?

Gemeenten ontplooien tal van initiatieven om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Een in het oog springend initiatief is het prijswinnende Talenttraject voor hoger opgeleiden met een arbeidsbeperking van P&O Netwerk Ede-Arnhem-Nijmegen.

Yvonne Neven werkt voor het regionale samenwerkingsverband P&O Netwerk in het gebied Ede-Arnhem-Nijmegen. Zij vertelt hoe in de regio Arnhem-Nijmegen de overheden de handen ineen hebben geslagen. Zij startten een talenttraject voor in eerste instantie 8 tot 10 plaatsen voor mensen die hoogopgeleid zijn en een arbeidsbeperking hebben. Een bijzondere doelgroep voor de banenafspraak. De vraag kwam voort uit de constatering dat deze doelgroep tussen wal en schip dreigt te vallen omdat zij net niet voldoen aan de criteria, aldus Neven. 

Werkwijze

Het gaat om starters, mensen met een HBO- of universitaire opleiding die binnenkort afstuderen of maximaal 5 jaar geleden zijn afgestudeerd en maximaal 2 jaar relevante werkervaring hebben. Kandidaten moeten minstens 20 uur per week beschikbaar zijn. Zij krijgen gedurende twee jaar een betaald leer/werktraject aangeboden. We bieden deze starters een traject dat aansluit op hun kennis en vaardigheden, maar ook volop ontwikkeling biedt, met de ambitie dat zij na 2 jaar een mooie baan kunnen vinden', aldus Neven.

Winnaar 3-2-1-Co 2017!

Een selectiecommissie van het AenO fonds selecteerde negen ideeën die tijdens de 3-2-1-Co Finaledag met elkaar de strijd aan gingen om het beste idee. De jury koos unaniem voor het idee van P&O Netwerk Werken in Gelderland. De jury vond dit idee een creatieve invalshoek om invulling te geven aan de Wet banenafspraak. 'Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden niet als hulpbehoevend gezien, maar worden ingezet op hun talenten. Daarbij is het ook nog eens een idee waar heel veel gemeentelijke organisaties wat aan kunnen hebben', aldus de jury.

Lees hier het hele verhaal op VSO.nl

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht