Vroege AOW harde dobber

01 mei 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 30-04-2018)

Vroege AOW harde dobber

Het wordt een harde dobber om werknemers na 45 jaar dienstverband vervroegd AOW te geven. Het lijkt een eenvoudige manier om mensen met een zwaar beroep tegemoet te komen, alleen administreert geen enkele instantie het arbeidsverleden zo lang.

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant. „Het zou veel uitvoeringsellende geven.”

Het plan staat nu opnieuw in de belangstelling omdat niet alleen vakbonden het graag willen, maar ook bouwwerkgevers dit pleidooi steunen.

Heidens karwei

Bertus van der Wal was hartstikke blij met het idee dat hij na 45 jaar werk zou kunnen stoppen. Maar aantonen dat hij al zo lang aan de slag is? „Ik heb geen papieren die zo lang teruggaan. Ik denk dat dat voor de meesten geldt!”

Van der Wal deed eerder deze maand zijn verhaal in De Telegraaf, toen werkgevers en werknemers plannen presenteerden om mensen die 45 jaar in het vak zitten vervroegd met pensioen te sturen. Terecht, vindt hij. Want zijn werk als betontimmerman is zwaar. „Het is net als de Tour de France: iedereen weet dat het zwaar is, maar ga het maar eens doen. Dan merk je het echt. En dat geldt ook voor andere beroepen.”

„Na dat artikel kreeg ik veel reacties van collega’s. Allemaal zouden ze het een goede zaak vinden. Een collega van 63, die op zijn vijftiende is begonnen, zou maar wat blij zijn als hij kan stoppen. Ook al scheelt het maar een paar jaar”, zegt Van der Wal.

Zelf begon hij op zijn zeventiende in de bouwsector. In 1975 dus. Maar bewijs heeft hij er niet van. „Ik bewaar best veel. Maar oude loonstroken, nee daar heb ik niets van.”

Al zijn oude werkgevers bellen is een heidens karwei: het zijn er veertien in totaal. Niet ongebruikelijk in de bouw. En een pensioenfonds raadplegen helpt ook niet, want zijn oudedagsvoorziening staat bij verschillende fondsen. „En ik heb ook geen pensioen opgebouwd bij mijn eerste werkgever, want dat ging toen pas lopen vanaf je 25e.

Hij vermoedt dat zijn collega’s in hetzelfde schuitje zitten. Ga maar eens bewijzen dat je vanaf je tienerjaren al de handen uit de mouwen steekt. Fulltime. „Ik denk dat het voor de meesten een probleem wordt”, concludeert Van der Wal. Toch heeft hij nog een idee. „Ik weet niet of het rechtsgeldig is, maar je hebt natuurlijk wel je lidmaatschap van de vakbond. Die datum is na te gaan en veel mensen van mijn leeftijd zijn lid. Dat werd vroeger met de paplepel ingegoten.”

Analyse: Loopbaan moet andere vorm krijgen

Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat vakbeweging en werkgevers met een plan komen voor een beter pensioenstelsel. De vakbonden willen dat Koolmees iets doet aan de AOW-leeftijd om mensen met een zwaar beroep tegemoet te komen. Dat wordt gelijk oversteken.

Maar wat kan Koolmees doen aan de AOW? Dat onze pensioenleeftijd omhoog gaat, is onvermijdelijk. We worden gemiddeld veel ouder dan toen Willem Drees de AOW in 1957 bedacht en de leeftijd op 65 jaar werd vastgeprikt.

Het goede nieuws is dat het aantal werkende ouderen spectaculair is gestegen. 55-plussers zijn onmisbaar voor het bedrijfsleven. Dat laat onverlet dat lang niet iedereen gezond de eindstreep haalt. Duizenden stukadoors, schilders, bouwvakkers en dakdekkers belanden in een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Aan elke oplossing kleeft een nadeel.

De verhoging van de AOW-leeftijd stopzetten is onverantwoord. Dat kunnen we ons financieel niet veroorloven. De leeftijd iets minder snel ophogen zou een optie kunnen zijn, al is ook dat niet gratis.

Een lijst van zware beroepen opstellen is lastig, want altijd discutabel. De Belgische regering is er nu mee bezig. Afgelopen week meldden Belgische piloten en stewardessen dat zij ook op de lijst zware beroepen willen. Op die manier wordt zo’n lijst oneindig.

Iedereen na 45 jaar werken AOW geven lijkt sympathiek. Voor het gemak doen we dan alsof alleen mensen in een zwaar beroep op jonge leeftijd beginnen met werken.

Maar wie heeft dat arbeidsverleden sinds 1973 geregistreerd? Niemand. Dus de bedenkers van dit plan moeten ook maar zeggen hoe dit eerlijk kan worden ingevoerd.

We zullen ons moeten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. We worden ouder, we werken langer, zorg dan dat mensen niet 45 jaar non-stop fysiek zwaar werk moeten doen. Onze loopbanen zullen er anders uit moeten gaan zien. Dat is de grote opdracht aan politiek, vakbonden, bedrijven én aan werkenden zelf.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Rib van Dijk schreef op 17-09-2018

Uiteraard ben ik het helemaal met Bertus van der Wal. Ja ook ik en nog zoveel anderen behoren tot Bertus zijn doelgroep. Het is wel heel simpel om in Den Haag te roepen dat arbeid van 45 jaar niet is te bewijzen. Mijn arbeidsverleden start in 1974, begonnen wij de toenmalige Benstaal te IJSSELSTEIN. Daarna al ruim 45 jaar fulltime deelnemer aan het arbeidsproces binnen de NL B.V. en fiscaal inkomstenbelasting (IB) en verzekeringsafdracht plichtige. Volgens de huidige AOW leeftijd mag ik er nog minimaal (de eindstreep is nog niet bepaald) 6 jaar en drie maanden voor gaan. Maw, na ruim 51 arbeidsjaren mag ik gaan genieten van mijn AOW. Schandalig gewoon! En als men aan mij vraagt of men mijn arbeidsverleden kan onderbouwen, ja vraag luister en huiver bij onze belastingdienst!!