Directeur Scalabor: 'Onrust bij zoektocht naar banen is onvermijdelijk'

08 mei 2018 - (de Gelderlander 04-05-2018)

Directeur Scalabor: 'Onrust bij zoektocht naar banen is onvermijdelijk'

De zoektocht naar nieuwe banen en werkplekken voor de werknemers van het werkbedrijf Scalabor in Arnhem gaat met onrust gepaard. Dat is onvermijdelijk, zo stelt directeur Ivo Korte van Scalabor.

,,We zoeken regulier werk voor mensen die soms 30 jaar bij Presikhaaf Bedrijven onderdak zijn geweest. Dat geeft koudwatervrees, gevoelens van onzekerheid en onveiligheid. Maar ik weet ook dat het loont. De praktijk toont dat aan dat 90 procent van de mensen die een nieuwe baan krijgt nooit meer terug wil naar de oude sociale werkplaats.''

De onrust op de werkvloer bij Scalabor is doorgedrongen tot raadslid Paulien Lunter van de SP. Ze heeft een reeks schriftelijke vragen over Scalabor gesteld aan burgemeester en wethouders van Arnhem. ,,Het is een chaos bij Scalabor, zo heb ik begrepen van verschillende mensen die ik daar gesproken heb. Directeur Ivo Korte laat zich niet op de werkvloer zien zoals de voorgaande directeur van Presikhaaf Bedrijven Jan Henk Janssen. Mensen voelen zich in de steek gelaten.Er is veel stress onder de kwetsbare groep werknemers. Contracten van het reguliere personeel zijn verslechterd.''

Gesprekken met iedereen

Korte wijst de kritiek van de hand. "We zijn bezig met goede gesprekken met iedereen over hun toekomst. We gaan bekijken wat de mensen willen en hoe we ze daarbij kunnen helpen. In het verleden was er bij Presikhaaf Bedrijven de neiging om de beste mensen vast te houden, als teamleider. Ik wil zo snel mogelijk werk vinden voor die mensen buiten ons bedrijf. Tegelijkertijd ga ik op zoek naar een goede plek voor die anderen.'' Hij noemt het voormalige Presikhaaf Bedrijven 'niet meer van deze tijd' en erkent volmondig dat de verouderde fabrieksruimten aan de Driepoortenweg een naargeestige sfeer uitstralen. 

Omslag duurt drie tot vier jaar

Mensen uit die omgeving halen en ervoor zorgen dat ze op zijn minst het minimumloon betaald krijgen beschouwt Korte als zijn voornaamste missie. Hij wijst erop dat de politiek thans bewust op afstand is gezet om Scalabor de vrije hand te geven. ,De hele omslag van de oude sociale werkvoorziening neemt zeker drie tot vier jaar in beslag. ''Die omslag moet zorgvuldig gebeuren, betoogt Korte. Met begeleiding naar maar ook met een garantie voor behoud van beschut werk voor de mensen die dat nodig hebben. Dit alles in combinatie met de scholing van mensen in de bijstand richting werk, de nieuwe taak die erbij komt. Korte erkent dat dit een hele opgave is. 

Look-O-Look

Volgens Lunter heeft de gang van zaken rond snoepfabrikant Look-O-Look in Andelst, een paar jaar geleden nog bejubeld door staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken als ideale werkvoorziening, tot onrust geleid. Scalabor werkt niet langer samen met dat bedrijf na een conflict over de in ogen van directeur Korte veel te lage beloning voor het inpakwerk. Lunter zegt dat die boodschap op de werkvloer niet overkwam. ,,Ik heb medewerkers gesproken die niet begrepen wat er aan de hand was. Opeens was er op inpakafdeling voor snoep geen werk meer is. Mensen zaten duimen te draaien.''

Korte erkent dat de zaak even stil heeft gelegen maar dat de inpakkers nu voor een reeks andere bedrijven aan de slag zijn en naar volle tevredenheid. Lunter vreest dat mensen terecht komen in 'banencarroussels' met veel tijdelijk werk voor een paar maanden. Korte bestrijdt dat. 

Scalabor werkt intensief samen met het Werkgevers Service Punt dat in de regio reguliere banen zoekt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens het WSP zit daar een sterke groei in.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht