Vakbonden woest over verdere versoepeling ontslagrecht

10 apr 2018 - (de Gelderlander 10-04-2018)

Vakbonden woest over verdere versoepeling ontslagrecht

Vakbonden woest over verdere versoepeling ontslagrecht

Vakbonden CNV en FNV zijn niet blij met het voornemen van het kabinet om het ontslagrecht verder te versoepelen. ,,Dit wetsvoorstel versnelt de doorgeschoten flexibilisering alleen maar. Het brengt de arbeidsmarkt verder uit balans'', aldus CNV. Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn ontevreden.

Gisteren kwam een concept-wetsvoorstel naar buiten van minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) waaruit blijkt dat ontslag voortaan vereenvoudigd wordt. Het wordt straks voor de rechter mogelijk om het ontslag van iemand toe te staan die bijvoorbeeld af en toe verzuimt, niet helemaal goed functioneert en wel eens ruzie heeft gemaakt met de baas.

Het kabinet wil verder ook de proeftijd voor vaste contracten verlengen naar vijf maanden, de regels rond de opeenvolging van tijdelijke contracten versoepelen, de pauze tussen een reeks van tijdelijke contracten verkorten naar drie maanden en de ww-premie voor werkgevers verlagen als ze een werknemer een vaste baan aanbieden in plaats van een tijdelijk contract. 

Grote zorgen

Het zou goed zijn geweest als minister Koolmees eerst fatsoenlijk de Wet werk en zekerheid had geëvalueerd, in plaats van nu zonder onderbouwing te gaan rommelen aan de zekerheden van werknemers

Zowel FNV als CNV maken zich grote zorgen over het voorstel. CNV-voorzitter Maurice Limmen: ,,Met dit wetsvoorstel kan iedereen met eigen ogen zien wat nu precies de consequenties zijn van de plannen van dit kabinet. Met alle schadelijke gevolgen van dien voor de werknemer. Minister Koolmees maakt ontslag gemakkelijker en de transitievergoeding bij lange dienstverbanden lager.'' 

Het is volgens Limmen een zorgelijke ontwikkeling dat werkgevers straks weer voor langere tijd tijdelijke contracten aan kunnen bieden aan werknemers. Limmen: ,,Precies de verkeerde beweging. Werknemers verdienen juist meer zekerheid. Het zou goed zijn geweest als minister Koolmees eerst fatsoenlijk de Wet werk en zekerheid (Wwz) had geëvalueerd, in plaats van nu zonder onderbouwing te gaan rommelen aan de zekerheden van werknemers.''

Doorgeslagen

FNV-voorzitter Han Busker deelt die zorgen: ,,Het kabinet zegt steeds dat het erkent dat de flexibilisering is doorgeslagen met alle gevolgen van dien voor de arbeidsmarkt en economie. Dit wetsvoorstel gaat daar echter niets aan verbeteren. De kans op een vast contract neemt hiermee alleen maar af, waardoor de toch al kwetsbare positie van werkenden alleen maar meer onder druk komt. Dit bevestigt dat dit kabinet er niet voor de werkenden is, maar voor de aandeelhouders.''

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn ontevreden over het kabinetsvoornemen. Zij stellen dat het werkgeverschap niet aantrekkelijker wordt gemaakt, hoewel dat in het Regeerakkoord wel was beloofd. ,,Alle vormen van tijdelijke arbeid worden duurder en in sectoren die hier afhankelijk van zijn onhanteerbaar”, stellen de werkgeversclubs in een gezamenlijke verklaring.

Klip en klaar

Zij stellen – in tegenstelling tot de vakbonden - dat de voorgestelde versoepeling van het ontslagrecht er juist niet voor zorgt dat bedrijven iemand echt kunnen ontslaan ‘als het nodig is’. Het voorstel is op dat onderdeel onduidelijk. ,,Klip en klaar moet zijn dat een cumulatie van omstandigheden die een redelijke grond voor ontslag vormen, door de rechter wordt gehonoreerd.”

Minister Koolmees wil het wetsvoorstel voor de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer. De wet zou in 2020 in moeten gaan.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht