Minder geld voor deel gehandicapten met baan

03 apr 2018 - (ANP, Algemeen Nederlands Persbureau, 27-03-2018)

Minder geld voor deel gehandicapten met baan

Een beperkt aantal gehandicapten met een baan gaat erop achteruit door een geplande wijziging van de wet. Het gaat om nieuwe arbeidscontracten voor bijvoorbeeld gehandicapten met een werkende partner of vermogen, hoewel niet iedereen binnen die groep getroffen wordt. Maar de meeste mensen met een arbeidsbeperking krijgen door te gaan werken meteen een hoger inkomen. Zij gaan door meer te werken ook meer verdienen.

Dat benadrukt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil aanpassingen van de Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden. Ze stuurde de hoofdlijnen van haar plan dinsdag naar de Tweede Kamer. Ze hoopt na de zomer met een wetsvoorstel te komen.

Salaris aanvullen tot minimumloon

Van Ark erkent dat er nadelen kleven aan haar voorstellen. Maar volgens haar wegen die niet op tegen de voordelen. Gemeenten gaan het salaris aanvullen tot het minimumloon. Subsidies op de loonkosten voor bedrijven verdwijnen.

De maatregelen besparen geld, dat oploopt tot naar verwachting 500 miljoen euro in 2050. Dat kan worden gebruikt om bijvoorbeeld gehandicapten werk te bieden die in het normale bedrijfsleven niet aan de slag kunnen.

Eenvoudiger om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen

Organisaties van werkgevers reageren positief. Het wordt voor werkgevers eenvoudiger om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij onderstrepen dat een groot deel van de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt nog altijd thuis zit.

Werkgevers gaan alleen loon betalen over het deel dat iemand productief is. Met deze zogenoemde loondispensatie worden zaken simpeler voor werkgevers. Het geeft minder bureaucratie en administratieve rompslomp, aldus de organisaties.

De vakbond CNV ziet het heel anders. Kort niet op mensen met een beperking, zegt de bond. CNV hoopt in overleg met de werkgevers tot een alternatief te kunnen komen.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht