Kritiek op flexibele AOW

24 apr 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 21-04-2018)

Kritiek op flexibele AOW

Zelfstandigen Bouw, de grootste zzp-organisatie voor de bouwsector, vindt dat werkgevers en vakbonden de rekening voor een flexibele AOW eenzijdig bij de overheid neerleggen.

,,Zij denken te bepalen dat de overheid over de brug moet komen en opdraait voor de kosten. Het is puur de rekening neerleggen bij anderen. Dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt voorzitter Charles Verhoef.

Werkgevers en werknemers in de bouwsector hebben in de nieuwe cao afgesproken gezamenlijk op te trekken richting de overheid, zodat bouwvakkers die minimaal 45 jaar hebben gewerkt eerder van hun oude dag kunnen genieten. Bronnen in de polder melden dat het niet ondenkbaar is dat de sociale partners zulke afspraken ook maken in andere sectoren.

Armoedeval voorkomen

Verhoef verwijt de partijen niet goed te hebben nagedacht over de mogelijke gevolgen van een flexibele AOW. ,,Een bouwvakker kan zijn AOW wel zes of zeven jaar naar voren halen, maar daarna moet hij droog brood eten. Het gaat hier om werknemers met een modaal inkomen. We moeten voorkomen dat zij in een armoedeval terecht komen.”

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) roept minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op om nu eindelijk stappen te zetten om vervroegde uittreding van werknemers mogelijk te maken. Zo moet de boete bij vervroegde uittreding (RVU-boete) worden afgeschaft.

Verder pleit de VCP voor aanpassingen binnen de AOW. ,,Het wordt tijd dat de minister op het AOW-dossier duidelijkheid gaat verschaffen”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein in reactie op de berichtgeving van De Telegraaf. 

Volgens de VCP zouden sectoren de mogelijkheid moeten krijgen om op maat afspraken te maken over vervroegde uittreding. ,,Dat komt uiteindelijk de duurzame inzetbaarheid van personeel ten goede. Arbeidsmarkt en pensioen moeten meer op elkaar worden afgestemd.”

Geen gehoor

De oproep aan het kabinet van werkgevers en werknemers in de bouw dat mensen eerder moeten kunnen stoppen met werken, vindt in Den Haag geen gehoor zolang er uit de polder nog geen nieuw pensioenstelsel is gerold.

Steven van Weyenberg van regeringspartij D66 benadrukt dat het kabinet best bereid is naar ‘maatwerk’ te kijken als het gaat om de AOW-leeftijd, maar dan als onderdeel van een totaal nieuw pensioenstelsel. En daar zijn juist de sociale partners nog altijd op aan het puzzelen.

Ook Dennis Wiersma van coalitiegenoot VVD verwijst naar de ‘broedende kip’ in de polder. ,,Zoals bekend zijn werkgevers en werknemers nu aan zet in het vernieuwen van het pensioenstelsel”, is zijn reactie.

Actie

De PvdA vindt echter dat het kabinet in actie moet komen. De partij lanceerde woensdag ook zelf nieuwe pensioenplannen, in het kader van een bredere koerswending. De AOW-leeftijd moet minder snel oplopen, vinden de sociaaldemocraten nu.

PvdA-leider Lodewijk Asscher denkt dat als het kabinet daarmee akkoord gaat, zelfs de gesprekken over een pensioenstelsel zijn vlot te trekken, omdat de vakbonden de AOW-leeftijd als breekpunt hebben benoemd.

Daar zou dan wel extra geld voor uitgetrokken moeten worden. De PvdA-plannen kosten structureel 6,1 miljard euro, wat de sociaaldemocraten liefst uit hogere lasten voor het bedrijfsleven betaald zien.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht