Koolmees komt werkloze 65-plusser tegemoet

03 apr 2018 - (De Volkskrant 30-03-2018)

Koolmees komt werkloze 65-plusser tegemoet

Met ingang van 1 mei worden alle werkloze 65-jarigen die minder dan één jaar te gaan hebben totdat ze AOW krijgen vrijgesteld van sollicitatieplicht. Dat heeft minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer gemeld.

Koolmees komt daarmee voor een deel tegemoet aan klachten van de vakbonden. Die zeggen al jaren dat een sollicitatieplicht voor 55-plussers zinloos is, omdat werklozen die vlak voor hun pensioen zitten geen enkele kans maken op nieuw werk.

Dit jaar ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar; volgend jaar wordt dat 66 jaar en vier maanden. Alle werklozen die op 1 mei minstens 65 jaar en vier maanden oud zijn, kunnen zich dus voortaan de moeite van het solliciteren besparen en ongestoord hun pensioen afwachten in de bijstand of de ww.

Volgens Koolmees bestaan er op de arbeidsmarkt twee realiteiten naast elkaar. Aan de ene kant trekt de arbeidsmarkt aan en stijgt de vraag naar arbeidskrachten. Aan de andere kant blijven steeds meer ouderen werkloos thuis zitten na ontslag en kunnen zij ondanks intensieve sollicitatie-inspanningen niet aan de bak komen.

Koolmees kondigde ook een 'actieplan' aan dat oudere werkzoekenden beter moet toerusten voor de eisen van de arbeidsmarkt, onder meer door betere scholing. Maar ook moeten werkgevers af van hun vooroordelen over oudere sollicitanten, zoals de gedachte dat oudere werknemers vaker ziek zijn dan jongere.

Voor de vakbonden en enkele oppositiepartijen (SP en 50Plus) gaat de concessie van Koolmees niet ver genoeg: zij vinden dat alle 55-plussers vrijgesteld moeten worden van sollicitatieplicht. 50Plus-Kamerlid Corrie van Brenk vertelde woensdag in het debat met Koolmees over een 55-plusser die 2.000 sollicitatiebrieven heeft verstuurd en nog steeds werkloos thuiszit. Van Brenk stelt dat veel ouderen zich nog graag willen inzetten, maar van loopbaanbegeleiders te horen krijgen dat ze moeten accepteren dat ze niet meer aan het werk komen. Het accepteren van die realiteit, terwijl diezelfde oudere tegelijkertijd elke week verplicht moet solliciteren, is volgens Van Brenk funest voor 55-plussers.

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

2 reacties

K.A Rijndertse schreef op 06-04-2018

Geachte, Is dit besluit t.a.v de sollicitatieplicht voor ouderen per 1 mei nu definitief. Ik bedoel het laatste jaar voor de AOW leeftijd vrijstelling voor iedereen. Dit is n.l op de site van het UWV nog niet zichtbaar.

C.de Groot schreef op 25-09-2018

het gaat inderdaad lang niet ver genoeg! Heb zelf nu 46 bijna 47 dienstjaren erop zitten en ben buiten mijn schuld om nu werkeloos geworden. Zou nu nog 2 jaar vol moeten maken voordat mijn AOW ingaat. Dus nu nog 1 jaar verplicht solliciteren( belachelijk na zoveel dienstjaren) terwijl ik en iedereen weet dat ik nooit meer aan de bak zal komen. Geen werkgever trapt hier in.Ook dat weet iedereen. Laat iedereen met 40 tot 45 dienstjaren in godsnaam met rust.