’Flexkracht op grote schaal uitgebuit’

03 apr 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 29-03-2018)

’Flexkracht op grote schaal uitgebuit’

Flexkrachten worden nog altijd op grote schaal misbruikt op de arbeidsmarkt. Contractvormen zonder enig perspectief en het niet uitbetalen van toeslagen vormen de grootste problemen. Dat zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

,,Er wordt nog steeds misbruik gemaakt van flexkrachten, ook door de grote uitzendbureaus. Nulurencontracten waarbij de risico’s volledig bij de flexkracht liggen zijn aan de orde van de dag. Bovendien worden toeslagen vaak niet uitbetaald, terwijl deze werknemers daar cao-technisch wel recht op hebben. Werkgevers en uitzendbureaus lopen langs het randje”, aldus Fortuin.

CNV Vakmensen is onlangs een campagne gestart om de onregelmatigheden rond flexwerk in kaart te brengen. De vakbond houdt bijeenkomsten bij bedrijven om van het personeel te horen hoe zij aan kijken tegen de verhouding vast-flex op de werkvloer. Ook via het onlineplatform jeachterban.nl geven enkele duizenden werknemers hun mening.

Doorgeslagen

,,Daaruit komt naar voren dat de verhouding tussen vast en flex is doorgeslagen. Er is een scheve verhouding ontstaan op de werkvloer, waarbij de flexibele schil soms wel 70% bedraagt. Bovendien hebben deze flexkrachten vaak weinig perspectief op bijvoorbeeld een hypotheek. Ze zijn daarmee in de marge van de samenleving gedrukt”, zegt Fortuin.

De vakbondsman vindt dat het kabinet maatregelen moet nemen om flexwerk duurder te maken. ,,Zorg ervoor dat je als overheid verstandige dingen doet nu de economie bloeit en de arbeidsmarkt aantrekt. We moeten er qua wetgeving voor zorgen dat we straks tijdens een volgende crisis niet weer met de gebakken peren zitten. De vorige keer werden flexkrachten als eerste op straat gezet.”

Afspraken helpen

Fortuin vindt dat flexcontracten daarom duurder moeten worden voor werkgevers dan vaste contracten. ,,Alleen zo wordt de doorgeslagen groei van flexwerk aan banden gelegd. Zorg dat de WW-premie die werkgevers moeten betalen voor flexwerkers hoger is dan voor vaste werknemers.”

CNV Vakmensen probeert zelf ook afspraken te maken in sectoren waar sprake is van een grote flexibele schil. Zo heeft de vakbond afspraken in de supermarkt-cao gemaakt over tussenbanen. ,,Werknemers hebben hierdoor ieder geval enige zekerheid. Maar we moeten goed kijken in welke sectoren we dat nog meer gaan doen.”

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht