Finnen stoppen alweer met basisinkomen

24 apr 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 23-04-2018)

Finnen stoppen alweer met basisinkomen

Een Fins experiment met een basisinkomen voor iedereen gaat toch niet door. De bedoeling was dat vanaf dit jaar alle werkenden in het land elke maand €560 zouden krijgen. Uit dat plan heeft de Finse regering stilzwijgend de stekker getrokken.

Het afgelopen jaar kregen alle werkloze Finnen al een maandelijkse toelage zonder dat ze er iets voor hoefden terug te doen. De bedoeling was dat zo meer Finnen aan het werk zouden komen.

Dankzij het basisinkomen hadden de werklozen minder stress. De leiders van het experiment hebben alleen niet kunnen aantonen dat een basisinkomen meer werk oplevert. „We nemen afstand van dit systeem”, zegt een van de onderzoekers in een Zweedse krant.

In Nederland wordt ook geëxperimenteerd met het basisinkomen, maar dat gebeurt op kleine schaal. Wethouders in Groningen, Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer kijken of bijstandsgerechtigden meer baat hebben bij andere regels. Nu moet iemand die in Nederland bijstand ontvangt, daar verplicht een tegenprestatie voor leveren.

Finland zoekt nu naar andere manieren om mensen meer welvaart te geven. Ze zouden onder meer kijken naar het Britse systeem van ’universal credit’. Daarbij worden mensen financieel ondersteund in de kosten voor hun levensonderhoud.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht