Vraag & Antwoord: Proeftijd

27 feb 2018 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 27-02-2018)

Vraag & Antwoord: Proeftijd

Begin december zijn we een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangegaan met een nieuwe medewerker. We zijn een proeftijd van drie maanden overeengekomen. Vorige week hebben we hem ontslagen. Dit was tijdens de proeftijd. Nu hebben we een brief van een advocaat gekregen dat we schadevergoeding moeten betalen. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Met een nieuwe werknemer mag een proeftijd worden overeengekomen. Binnen die proeftijd mag het dienstverband zonder meer worden beëindigd. Het afspreken van deze voor de werknemer ‘rechteloze’ situatie is wel aan strenge regels gebonden. Zo mag in een contract voor onbepaalde tijd een maximale proeftijd van twee maanden overeengekomen worden. De proeftijd van drie maanden is te lang. Dat betekent automatisch dat deze nietig is. Het dienstverband kon dus niet zomaar worden opgezegd. Het proeftijdontslag is daardoor ongeldig en de werkgever schadeplichtig.

Als een werkgever een langere proefperiode nodig heeft dan de maximale proeftijdtermijn, dan kan dat door eerst een kort tijdelijk contract af te spreken en pas daarna een vast contract te geven.

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht