De Meest Inspirerende Global Goals gemeente is…

23 jan 2018 - (website VNG, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, 21-01-2018)

De Meest Inspirerende Global Goals gemeente is…

Welke gemeente heeft zich op de meest inspirerende wijze ingezet voor de Sustainable Development Goals (Global Goals)? Dat is Oss! Maar er is volgens de jury dit jaar nóg een gemeente die er boven uit steekt: Rheden. Deze gemeente wint in de nieuwe categorie Veelbelovende Global Goals gemeente.

De winnaar werd 19 januari jl. bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNG International.

Als altijd heeft een onafhankelijke en zeer deskundige jury zich gebogen over de inzendingen, van zowel ervaren gemeenten als beloftevolle nieuwkomers. Dit jaar waren dat Hugo von Meijenfeldt, juryvoorzitter en nationaal coördinator voor de implementatie van de Sustainable Development Goals, Rosalie de Bruijn, project manager bij SDG Charter en Teun Meulepas van de provincie Noord-Brabant.

Winnaar Oss

Gemeente Oss heeft vorig jaar hoge ambities gesteld en mooie plannen geformuleerd, die dit jaar tot uitvoering zijn gebracht. Overal in het gemeente zie je de doelen terugkomen: in de programmabegroting, in het beleid, bij alle wethouders en vooral bij de zeer betrokken burgemeester.

In Oss is er een zeer integraal programma en de doelen vinden met behulp van het lokale platform ook veel draagvlak bij de inwoners.

Veelbelovend: Rheden

Rheden valt op door de ambitieuze plannen en doelen van de gemeente. De gemeente heeft er voor gekozen om de gemeentelijke organisatie te baseren op de Global Goals. Een integraal beleidsteam is verantwoordelijk voor 14 van de 17 goals, een strategisch team heeft de taak om te borgen dat de doelen worden doorgevoerd in de organisatie en een wethouder is aangesteld tot Global Goals ambassadeur. Hiernaast heeft de gemeente ook vele plannen op gebied van educatie, communicatie en politiek. Veelbelovend dus!

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Global Goals? Ga hier naar onze website

Wilt u weten wat de criteria waren van het juryrapport of heeft u andere vragen/opmerkingen? Stuur een mail naar globalgoals@vng.nl.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht