Vijf vragen en antwoorden over de vermeende 'asolening' van de gemeente Arnhem

28 dec 2017 - (AD, Algemeen Dagblad, 27-12-2017)

Vijf vragen en antwoorden over de vermeende 'asolening' van de gemeente Arnhem

De gemeente verstrekt geen asociale leningen aan burgers in de bijstand via de sociale kredietbank. Dat stelt de Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink in een reactie op het VARA-programma 'Kassa' op televisie. Vijf vragen over een kwestie die de politiek in Arnhem en omgeving tot beroering leidt.

Vraag 1: Kassa stelt dat lenen voor een nieuwe ijskast voor mensen met een minimuminkomen in Arnhem maximaal 13 procent rente kost. Hoe zit dat?

Mensen met een laag inkomen kunnen in Arnhem bij vervanging van een ijskast een beroep doen op de bijzondere bijstand. Die bijstand verstrekt Arnhem gratis. Veel andere gemeenten hebben geen bijzondere bijstand, zoals Apeldoorn en Den Haag. Bij die gemeenten kun je geld lenen voor een ijskast tegen een rente van achtereenvolgens 2,3 en 2,1 procent. Elfrink ergert zich rot aan het feit dat die gemeenten daarvoor in Kassa een pluim krijgen. Hij vindt dat Kassa appels met peren vergelijkt.

Vraag 2: Kan ik makkelijk bijzonder bijstand aanvragen in Arnhem?

Nee, dat zeker niet. Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Bij een ijskast, het voorbeeld dat Kassa noemt, moet je alles hebben gedaan om een goedkope tweedehands aan te schaffen of de ijskast te laten repareren. Ook moet je geen recht hebben op een speciale jaarlijkse uitkering voor langdurig werklozen. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 375 euro.

Vraag 3: Geldt de bijzondere bijstand alleen voor ijskasten?

Nee, de gemeente Arnhem toont een hele waslijst aan mogelijkheden op haar website onder de kop 'Voorzieningen bij laag inkomen'. Vaak verwijst de gemeente door naar landelijke regelingen. Een mens heeft daarbij wel hulp nodig. Het is een hele zoektocht en erg ingewikkeld.

Vraag 4: Waarom rekent Arnhem 13 procent rente voor leningen voor een ander doel dan bijzondere bijstand?

Arnhem rekent dat percentage alleen voor mensen die meer verdienen dan 130 procent van het minimuminkomen en vindt dat redelijk, gezien het grote risico dat de gemeente loopt als garantsteller. Voor de mensen die daaronder zitten heeft de gemeente de Gelrepas. Die mensen kunnen geld lenen tegen een rentetarief van 9,5 procent.

Vraag 5: Blijven de rentetarieven zo?

Ja. Arnhem stapt per 1 januari over van de Sociale Bank Centraal Gelderland naar de Kredietbank Nederland. Volgens Elfrink komen de gemeente en de kredietbank daarmee volledig los van elkaar te staan. Dat maakt dat de gemeente ook niet meer kan verdienen aan de leningen en discussie hierover mogelijk tot het verleden gaat behoren. Ook kan Arnhem dan niet meer opdraaien voor het verlies voor niet terugbetaalde leningen. Arnhem staat nu nog volledig garant voor elke sociale lening en doet dat ook voor buurgemeenten Renkum en Rheden voor dezelfde rente. Die gaan nu ook hun eigen weg. Renkum beraadt zich op een nieuw contract met de Nederlandse Kredietbank. Rheden stapt over naar Apeldoorn, het grote voorbeeld vanwege de lage rente. De bestaande klanten van Rheden gaan over naar de Kredietbank Nederland. Hun rente blijft gelijk.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht