Banendoelstellingen beschut werk 2018 en 2019 bekend

05 dec 2017 - (website Binnenlandsbestuur 30-11-2017)

Banendoelstellingen beschut werk 2018 en 2019 bekend

Gemeenten moeten aan het eind van 2018 voor tenminste 4.600 beschutte werkplekken hebben gezorgd, meldt de rijksoverheid. Dat betekent dat er, mits de doelstelling voor 2017 gehaald wordt, volgend jaar maar liefst tweeduizend beschutte banen bij moeten komen. De doelstelling voor 2019 (6.000 beschutte banen) is nog ‘zeer voorlopig’.

Doelstellingen opgelegd

Gemeenten zijn in het kader van de Participatiewet verplicht om voor voldoende werkgelegenheid voor arbeidsgehandicapten te zorgen. Sinds dit jaar worden vanuit Den Haag doelstellingen opgelegd aan gemeenten nadat voormalig staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) concludeerde dat gemeenten onvoldoende resultaat boekten in het creëren van banen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Halverwege 2016 waren slechts 115 beschutte banen gerealiseerd terwijl gemeenten geld ontvingen om dat jaar 3.200 banen te scheppen.

Hoge doelstellingen grote en middelgrote steden

Weinig verrassend is dat vooral de grote en middelgrote steden voor veel extra beschutte banen moeten zorgen. Van Amsterdam wordt in het komend jaar verwacht dat het voor 243 extra beschutte werkplekken zorgt. Rotterdam moet 172 banen opleveren, Den Haag heeft als doelstelling om voor 127 banen te zorgen. Utrecht hoeft er slechts 66 realiseren. Sommige kleine gemeenten (Alphen-Chaam,  Blaricum, Rozendaal, en alle Waddengemeenten behalve Texel) hoeven komende twee jaar voor geen enkele beschutte arbeidsplaats te zorgen. De verdeelsleutel is volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebaseerd op de middelen die gemeenten in het verleden ter beschikking gesteld kregen voor de toenmalige Wsw (Wet sociale werkvoorziening).  

‘Doelstelling realistisch’

Of de doelstelling van een totaal van 2.600 beschutte banen voor 2017 gehaald wordt is nog maar de vraag. In een rapportage van het UWV werd eind oktober gemeld dat er tot dan toe 1.685 beschutte banen waren. Een woordvoerder van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie, laat weten dat de doelstelling voor 2018 volgens hem realistisch is, maar houdt tegelijkertijd een slag om de arm. ‘De mensen om die banen in te vullen staan in ieder geval klaar. Het is vooral van belang dat gemeenten ook de benodigde financiën vrijmaken.’ De voorlopige einddoelstelling van het beschut werk-beleid is dat er in 2048 dertigduizend banen voor arbeidsgehandicapten moeten zijn.

Aantallen beschut werkplekken per gemeente 2018 en 2019 bekend (Rijksoverheid, 29 november 2017).

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Onbehaaglijk schreef op 26-03-2018

Bij het uw sociale werkvoorziening Utrecht beloven zij van alles.maar nakomen doen zij niet.als je voor je eigen rechten opkomt dan wordt je genegeerd.je wordt daar bewust klein gehouden en krijgt je eentonig werk dat je dien te accepteren.zo niet dan wordt je een dag later op het matje geroepen en dan gooien zij het op functioneren.en dan wordt je op het kantoortje door 3 man onderdrukt zo dat je geen kant op kunt liegen en de boel verdraaien en intimideren dat is het enige wat zij kunnen doen.zij geven je een lascursis en door een meningsverschil breken zij mijn lasopleiding af en wordt je in de productie werk geplaatst.vergeet niet dat ik binnen twee een halve maand tussen die tijd mijn vca basisveiligheid moest gaan behalen. en en de manier van les krijgen dat bestond uit verouderde boeken of je kreeg een lespakket aangereikt dat vol met grammatica fouten in zat.en de werkbegeleider wilden dat ik met mijn vca basisveiligheid stopte vervolgens kreeg ik te horen dat het niet haalbaar was en dat moest ik maar aanvaarden en accepteren.na 2X gezakt te zijn geweest ging ik maar thuis leren en zelf mijn vca basisveiligheid examen regelen en slaagde omdat er geen druk op zat. sinds dien lag ik vaak overhoop met de leidinggevende en was de werkerhouding ondraglijk geworden zij waren alleen maar bezig om conflicten uit te lokken.en alles moest op hun manier gebeuren.ik kreeg het advies dat je beter geen lasopleiding moet doen en dat je lekker in de productie moet gaan werken.en aan het einde van het traject willen zij het verlengen blijkbaar is subsidie belangrijker vooral als je een wangjong uitkering hebt wordt daar misbruik van gemaakt.zij wilde blijkbaar nog aanvraagformulier beschutwerk door mijn strot schuiven daar ging ik natuurlijk niet mee akkoord. het enige wat die ballentent kan is subsidie binnen harken al moeten zij daar over lijken heen en de lijkenkast open trekken want dasr zij zij goed in.en mensonterende toestanden gebeurt dagelijks en ziekmelding wordt daar niet geaccepteerd.werken met een karig loontje dat minder dan je uitkering is moet je maar gewoon accepteren en dan moet je nog dankbaar zijn dat je daar mag werken. gooi er maar een bom op je wordt er gewoon uitgebuit en gechanteerd waar je bij staat.en bijna niemand durft zijn bek open te trekken er heerst daar een angstcultuur.drugsgebruik tijdens het werk wordt daar gewoon gedoogd terwijl je met machines werkt volstrekt belachelijk en onverantwoord.ik hebt het daar gehad en wil niet meer aan deze moderne slavenarbeid deelnemen in plaats van dat zij je moeten helpen trappen zij je de grond in.gelukkig ben ik opgekrast wat een kuttent ik hoop fst de arbodienst daar iets aan doet bijna niemand houd daar aan veiligheid voorschriften met de pauze wordt je ook achter je vodden gezeten of je wel of niet op tijd op je werkplek bent.volstrekt krankzinnigheid als je daar wat van zegt wordt je genegeerd en vernederd waar iedereen bij staat.