Vraag & Antwoord: Ziekengeld verhalen

14 nov 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 14-11-2017)

Vraag & Antwoord: Ziekengeld verhalen

Een medewerker is geopereerd aan haar knie en zou een week of twee niet kunnen werken. Nu heeft haar arts een enorme blunder gemaakt. De prognose is dat ze zeker nog zes maanden uit de roulatie is. Ben ik verplicht om haar loon al die tijd door te betalen?

Ja. Een werkgever is bijna altijd verplicht om het loon van een werknemer die niet kan werken wegens ziekte of gebrek door te betalen, zo ook in dit geval.

Er is waarschijnlijk wel een mogelijkheid om het ziekengeld te verhalen op de blunderende arts. Als de arbeidsongeschiktheid van een werknemer het gevolg is van een gebeurtenis waarvoor een ander (een derde) aansprakelijk is, kan een werkgever aanspraak maken op vergoeding van het ziekengeld en van de re-integratiekosten door die aansprakelijke derde. Dit heet verhaalsrecht of regresrecht. Qua te verhalen re-integratiekosten kan worden gedacht aan de kosten van de arbodienst, vervoer, omscholing, persoonlijke hulp en aanpassingen op de werkplek. Zo kan ziekengeld ook worden verhaald op veroorzakers van (verkeers)ongevallen of geweldplegers die hebben veroorzaakt dat de werknemer niet kan werken.

 

 


Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht