Vraag & Antwoord: Feestdagen

28 nov 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 28-11-2017)

Vraag & Antwoord: Feestdagen

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag. Een van mijn medewerkers werkt niet op maandagen. Moet ik hem wel of geen loon over Eerste Kerstdag uitbetalen?

In beginsel niet. Als een vrije feestdag op een werkdag van de werknemer valt, dan moet deze worden uitbetaald. Maar als een feestdag, waarop het bedrijf dicht is, op een vrije dag van de werknemer valt, dan hoeft de werkgever deze dag niet aan die medewerker uit te betalen. Dat kan anders zijn als hierover andere afspraken zijn gemaakt.

Als een werknemer – in vergelijking tot zijn collega’s – verhoudingsgewijs minder kan profiteren van vrije feestdagen, dan moet de werkgever dat wel compenseren. Een voorbeeld: een parttimer werkt 0,8 Fte. Hij is altijd op maandagen vrij. Daarom krijgt hij in 2017 geen loon betaald op Tweede Paasdag, op Tweede Pinksterdag en op Tweede Kerstdag. De fulltime collega’s van deze medewerker genieten in 2017 in totaal zeven vrije feestdagen. Pro rata houdt dat in, dat de werknemer in 2017 5,6 (7 maal 0,8) vrije feestdagen zou moeten krijgen. Hij heeft er in 2017 maar 4 (7 min 3) gekregen. De werkgever moet dus 1,6 vrije dag compenseren aan de werknemer.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht