De toekomst van werk

21 nov 2017 - (website Binnenlandsbestuur 09-11-2017 en website UWV, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, 09-11-2017)

De toekomst van werk

Robotisering, automatisering en zelfsturende systemen. Hoe ziet de toekomst van werk eruit? In het nieuwste Kennisverslag zoomt UWV in op de gevolgen van technologische ontwikkelingen. In opdracht van UWV heeft TNO een methodiek ontworpen waarmee functieveranderingen als gevolg van technologische ontwikkelingen in kaart worden gebracht. Deze functieprofielenmethodiek kan UWV helpen om werkzoekenden gerichtere informatie te bieden over vaardigheden en competenties die nodig zijn om het werk te kunnen doen.

Technologische ontwikkelingen hebben invloed op werk. In de toekomst zullen banen veranderen of zelfs verdwijnen. Dit vraagt om aanpassingsvermogen van werkenden en van werkzoekenden.

Impact

Het onderzoek belicht twaalf beroepen waar technologie een grote impact op werk heeft. De lasser en de assemblagemedewerker krijgen bijvoorbeeld te maken met automatisering en robotisering van het productieproces. De opkomst van webwinkels heeft gevolgen voor de verkoopmedewerker en administratief medewerkers krijgen te maken met automatisering en digitalisering van processen. Voor dit soort beroepen is het van belang om te weten welke taken veranderen door technologische ontwikkelingen.

European Employers Day

De veranderingen van functies als gevolg van technologische ontwikkelingen staan centraal tijdens een bijeenkomst die UWV organiseert voor grote landelijke werkgevers op 20 november aanstaande. De onderzoekers presenteren de bevindingen uit het rapport en adviseurs van UWV en werkgevers brengen samen de te verwachten veranderingen in functies in kaart met behulp van de functieprofielenmethodiek. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de European Employers Day, waarbij in meerdere Europese landen de publieke organisaties voor arbeidsvoorziening activiteiten organiseren. Het thema dit jaar is 'Let's talk about skills and discover all talents'.

Nieuwe technologie en werk

UWV Kennisverslag (UKV) 2017-9 gaat in op de gevolgen van technologische ontwikkelingen op werk.

  • Banen verdwijnen en veranderen als gevolg van robotisering en digitalisering. Dit heeft gevolgen voor werkenden en werkzoekenden.
  • TNO heeft in opdracht van UWV voor 12 functies in 6 sectoren onderzocht welke taken de komende 5 jaar gelijk blijven, veranderen, verdwijnen of erbij komen als gevolg van technologische ontwikkelingen.
  • Het resultaat is een methodiek waarmee UWV zelf veranderingen in kaart kan brengen en zo beter kan inspelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Download: 20171109 Nieuwe technologie en werk (pdf, 576 kB)

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht