Arnhem broedt op eigen proef met bijstand met bijbaan

14 nov 2017 - (de Gelderlander 11-11-2017)

Arnhem broedt op eigen proef met bijstand met bijbaan

Arnhem moet alsnog werk maken van de invoering van 'sociale bijstand' met ruimte voor bijverdiensten. Dat vinden de fracties van de PvdA, SP en GroenLinks in de Arnhemse gemeenteraad.  

Aanleiding om de druk op te voeren is een soortgelijk experiment dat de gemeente Amsterdam op eigen houtje wil starten zonder toestemming van de regering. ,,Wij zijn warm voorstander van een goede regeling als bij onze wethouder Vliegenthart in Amsterdam'', reageert fractievoorzitter Jurgen Elfrink van de SP. 

Martien Louwers van de PvdA: ,,Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze het in Amsterdam aanpakken.''. Mark Coenders van GroenLinks is al  bezig om met andere partijen een voorstel voor te bereiden. ,,Daarbij zullen we naar de aanpak in Amsterdam kijken maar ook naar experimenten in andere gemeenten.'' Wageningen zal zeker worden bestudeerd. Daar is al een proef gestart.

Opstand

Amsterdam geeft alle bijstandsgerechtigden vanaf 1 februari volgend jaar de mogelijkheid om gemiddeld 200 euro per maand bij te verdienen zonder dat dit ten koste gaat van hun uitkering. De gemeente komt daarbij in feite in opstand tegen de regering. Onder het bewind van voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) kregen slechts vijf gemeenten - waaronder Wageningen en Deventer in Gelderland -  toestemming voor experimenten op kleine schaal met een 'regelluwe bijstand'.

Vertrouwen

De proef moest dan wel beperkt blijven tot maximaal 750 mensen en er diende ook een groep mensen bij betrokken te worden die geconfronteerd zou worden met extra sollicitatieplicht en inspecties zonder recht op bijverdiensten. Dat schoot veel gemeenten in het verkeerde keelgat. 

In Arnhem voorzag wethouder Ine van Burgsteden 'minimale aanmeldingen voor het experiment' en teleurstelling bij deelnemers die erop rekenen dat ze de vrije hand krijgen om wat bij te verdienen zonder al te veel controles. Van Burgsteden: ,,De voorwaarden staan haaks op de roep in de gemeenteraad om mensen weer aan het werk te krijgen in een sfeer van vertrouwen.'' Daarmee verdween de proef waarop Arnhem al sinds 2016 broedde van tafel.

Trucje

Amsterdam omzeilt de landelijke overheid thans met een uitgekiend trucje. Mensen in de bijstand krijgen twee keer per jaar een premie die gelijk staat aan hun opgegeven neveninkomsten. Volgens juristen van Amsterdam is deze constructie wettelijk in orde. 'Volgens de Participatiewet kan een premie van maximaal 2.400 euro op jaarbasis verstrekt worden', zo stelt het stadsbestuur van Amsterdam. In de Tweede Kamer wordt uiterst kritisch op het experiment gereageerd.

Ramkoers

In Arnhem stelt raadslid Coenders dat het parlement zich vreemd opstelt. ,,Het lijkt wel alsof ze half in opstand komen tegen Amsterdam. Maar ze hebben nu verantwoordelijkheden wel overgeheveld naar de gemeenten. Geef die gemeenten dan ook de kans om hun eigen koers te bepalen.'' Amsterdam kwam in het verleden op ramkoers met Klijnsma te liggen omdat deze gemeente niet bereid was om de plicht tot tegenprestatie op te nemen in de bijstandsregels. Arnhem weigerde ook.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht