Vraag & Antwoord: Wie zwijgt…

29 aug 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 29-08-2017)

Vraag & Antwoord: Wie zwijgt…

Een medewerker is twee maanden geleden voor een week op vakantie gegaan. Sindsdien hebben we niets meer van hem gehoord. We weten dat hij wel weer in Nederland is, maar we krijgen hem telefonisch of per e-mail niet te pakken. We zijn bij hem langs geweest en hebben hem (aangetekende) brieven gestuurd, maar alles tevergeefs. Nu willen we zijn dienstverband beëindigen via de rechter. Wat gebeurt er als hij ook daar niet verschijnt? 

Een werknemer is niet verplicht om te reageren op de oproep van een rechter. Als de verwerende partij niets van zich laat horen, dan weerspreekt of betwist hij dus ook niets. Dat betekent dat de rechter de verzoeken of vorderingen – mits hem die redelijk en rechtmatig voorkomen – zonder meer zal toewijzen.

Voordat hij dat kan doen, wil de rechter er wel zeker van zijn dat de werknemer de oproep heeft kunnen zien. Daarom zal hij de werknemer opnieuw laten oproepen voor een nieuwe mondelinge behandeling. Als de werkgever wil dat de rechter direct uitspraak kan doen, dan kan hij de werknemer voor de eerste zitting per deurwaardersexploot laten oproepen; dat geeft de rechter voldoende zekerheid dat de werknemer van de zitting afwist.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht