Vraag & Antwoord: Stelende werknemer(s)

15 aug 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 15-08-2017)

Vraag & Antwoord: Stelende werknemer(s)

Wij exploiteren een aantal bouwmarkten. Nu missen we de laatste drie weken bij de kascontrole van een van de filialen steeds kleine geldbedragen, variërend tussen de €5 en €35. Mag ik verborgen camera’s boven alle kassa’s van dit filiaal hangen om te achterhalen wie het geld achterover drukt?

In principe mag dat wel. De hoofdregel is dat een werkgever zijn werknemers alleen mag filmen als zijn belang daarbij opweegt tegen het recht op de privacy van een werknemer.

De werkgever zal dus altijd moeten kiezen voor het middel dat het minst ingrijpend is voor de werknemer, maar mag hij verborgen camera’s ophangen als dat in het belang is van de voorkoming, opsporing en vervolging van strafbare feiten. De werkgever moet dan wel een redelijk vermoeden hebben dat hij wordt bestolen. Dat lijkt hier aan de orde te zijn.

De werkgever zal zijn werknemers wel in algemene termen moeten informeren over de mogelijke inzet van verborgen camera’s. Dat kan bijvoorbeeld door het op te nemen in een personeelsreglement. De ondernemingsraad heeft daarover wel instemmingsrecht. Ook zal de werkgever alle heimelijk gefilmde medewerkers daarover na afloop moeten informeren.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht