Vraag & Antwoord: Wat als werk te zwaar wordt?

18 jul 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 11-07-2017)

Vraag & Antwoord: Wat als werk te zwaar wordt?

Wij ontwerpen en verkopen wereldwijd diverse machines. Onze eigen monteurs vliegen de wereld over voor installatie, reparatie en onderhoud van die machines. Nu heeft een van de monteurs aangegeven dat hij zijn werk – vooral het reizen – niet meer aankan. Welke middelen hebben wij om een andersoortig dienstverband te bespreken?

Als een werknemer aangeeft dat hij zijn werk – fysiek of mentaal – niet meer aan kan, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen, te beginnen bij de inschakeling van de preventiemedewerker, de bedrijfsarts en een arbeidsdeskundige.

Onderzocht moet worden of de functie objectief gezien niet te zwaar is. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gekeken naar de fysieke en mentale gesteldheid van collega’s, naar arbeidstijden en arbeidsomstandigheden, maar ook naar de rol van de leidinggevende en de dynamiek binnen een team. Daarnaast moet natuurlijk worden bekeken waar deze specifieke werknemer tegenaan loopt.

Door samen met de werknemer, de preventiemedewerker, de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige één en ander in kaart te brengen, wordt een goede basis gecreëerd om een andersoortig dienstverband te bespreken. De eigen functie kan wellicht worden aangepast, maar misschien is plaatsing in een andere (lagere) functie- of zelfs binnen een andere werkkring wel beter.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht