Vraag & Antwoord: Kun je overwerk verplichten?

18 jul 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 18-07-2017)

Vraag & Antwoord: Kun je overwerk verplichten?

Wij hebben een grote klus van een klant gekregen. We werken in een klein team en om de klus tijdig af te krijgen hebben we onze medewerkers – bij hoge uitzondering - gevraagd om aanstaande zaterdagochtend tegen 150% loon over te werken. Alle werknemers hebben ingestemd, op twee na; zij hebben ’geen zin om in het weekend te werken’. Om de klus te klaren hebben we ze wel nodig. Kan ik ze verplichten om over te werken?

Ja, onder bepaalde omstandigheden mag een werkgever van zijn werknemers vragen om overwerk te verrichten. In de wet is overwerk niet geregeld. Vaak staat in een cao, personeelshandboek of arbeidsovereenkomst iets over overwerk. Als dat zo is, dan gelden die regels.

Maar ook als een bedrijf geen regels over overwerk heeft, kunnen werknemers soms worden verplicht om over te werken. Dat kan als het belang voor de werkgever bij overwerk zwaarder weegt dan het belang van de werknemer om niet over te werken. In dit geval weegt het belang van de werkgever zwaarder en moeten de werknemers overwerken, zeker nu het eenmalig is en de werkgever een extra vergoeding heeft aangeboden.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht