Gemeenten pal achter nieuw sociaal werkbedrijf Arnhem

18 jul 2017 - (de Gelderlander 12-07-2017)

Gemeenten pal achter nieuw sociaal werkbedrijf Arnhem

Alle gemeenten in de regio Arnhem gaan in zee met het nieuwe Werkbedrijf Arnhem als alternatief voor de sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven. De banen van de 2591 medewerkers zijn zeker gesteld.

In een paar gemeenteraden moet nog een officieel jawoord worden gegeven voor de reorganisatie, maar niemand verwacht dat plaatselijke politici nog een spaak in het wiel zullen steken. ,,De sfeer is eensgezind’’, reageert directeur Jan-Henk Janssen van Presikhaaf Bedrijven woensdag na afloop van de vergadering van het algemeen bestuur van Presikhaaf in Arnhem. ,,Het is fijn om dat mee te maken. Rust in het bedrijf voor de komende vijf jaar.’’ Arnhem wil per 1 januari officieel met het nieuwe werkbedrijf starten.

Crisissfeer

De werkvoorziening kwam eind vorig jaar in een crisissfeer terecht na het afblazen van de overname door Goed Werkt, een bedrijf uit Amsterdam dat gespecialiseerd is in banen voor mensen met een arbeidsbeperking. De tien aan Presikhaaf deelnemende gemeenten achtten de financiële en sociale risico's van de overname echter veel te groot. Goed Werkt had geen ervaring met de overname van een omvangrijke sociale werkplaats. 

Impasse

Direct na de afwijzing van de overname kondigde het gemeentebestuur van Arnhem aan voor zichzelf te willen beginnen om uit de impasse te geraken. Arnhem zou dan zo'n 1400 mensen uit die gemeente in het nieuwe werkbedrijf onderbrengen. De Ondernemingsraad en de vakbonden vreesden dat ook de negen andere gemeenten op eigen houtje verder zouden gaan. Met het risico dat goed op elkaar ingespeelde teams van werknemers uit elkaar zouden vallen. ,,Dat risico is nu afgewend’’ vertelt Janssen. 

Ontwikkeling

Het werkbedrijf wil sterk inzetten op scholing en ontwikkeling van medewerkers en indien mogelijk begeleiding naar ander, meer uitdagend werk. De overheid wil zoveel mogelijk mensen met een arbeidshandicap onderbrengen bij bedrijven, overheden en instellingen. Presikhaaf Bedrijven heeft  een bestuur met  vertegenwoordigers van de gemeenten Arnhem, Rheden,  Rozendaal, Westervoort, Duiven, Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden, Lingewaard en Overbetuwe.

Bedrijven

Presikhaaf Bedrijven heeft 1198 medewerkers in dienst bij hun eigen afdelingen Industrie, Groen en Diensten. Bij elkaar 1393 medewerkers zijn al gedetacheerd bij tal van werkgevers. De grootste groepen werken bij Look-o-Look, Presikhaaf Schoolmeubelen, Kwekerij Dartplant van de Darthuizer Groep, Koninklijke Gazelle en Wisa. Kleinere groepen werken bij Rikken Hedera Kwekerij, Cycloon Post, Post NL Elst, 2Switch, Faber Electronics, Escaroplants, Welling Catering, de gemeente Zevenaar, de gemeente Rijnwaarden en Sight Landscaping. 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht