Rheden wil toch bij Werkbedrijf Arnhem aansluiten

27 jun 2017 - (de Gelderlander 23-06-2017)

Rheden wil toch bij Werkbedrijf Arnhem aansluiten

Het gemeentebestuur van Rheden wil toch aansluiten bij Werkbedrijf Arnhem als alternatief voor Presikhaaf Bedrijven.
undefined 

Rheden ziet af van het opzetten van een eigen werkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. 

Redenen

Om twee redenen: ze wil de mensen om wie het gaat, de huidige werknemers van Presikhaaf Bedrijven, snel duidelijkheid bieden over hun toekomst. En financiën. Aansluiten bij Werkbedrijf Arnhem is de meest voordelige optie.

Presikhaaf Bedrijven is een gemeenschappelijke onderneming van tien gemeenten die ophoudt te bestaan. De tien gemeenten zijn daarom op zoek naar alternatieven. Arnhem komt met een eigen werkbedrijf. De omliggende gemeenten mogen aansluiten, maar wel op voorwaarden van Arnhem. Die zijn dat de buurgemeenten een volledig pakket moeten afnemen. Dat wilde Rheden in eerste instantie niet, omdat ze zelf de regie wil houden.

Overleg

Het gemeentebestuur heeft daarom overwogen zelf een werkbedrijf op te zetten. Een forse opgave voor een middelgrote gemeente als Rheden, maar niet onmogelijk. Rheden heeft de afgelopen maanden gebruikt om alle mogelijkheden op een rij te zetten en heeft meerdere keren overleg gevoerd met Arnhem. 

Het college adviseert nu de gemeenteraad aanstaande dinsdag toch te kiezen voor aansluiting bij Werkbedrijf Arnhem, omdat Rhedenaren met afstand tot de arbeidsmarkt - het gaat om 550 mensen - dan duidelijkheid hebben. Uitgangspunt voor Rheden is dat de mensen die nu passend werk hebben en het naar hun zin hebben, daar kunnen blijven zitten. Die kans is het grootst bij Werkbedrijf Arnhem omdat die organisatie de werkzaamheden van Presikhaaf Bedrijven wil overnemen. Zo wordt de rust onder de werknemers bewaard en weten ze waar ze aan toe zijn.

Geld

De tweede reden voor Werkbedrijf Arnhem te kiezen, is geld. Rheden moet meebetalen aan het ontmantelen van Presikhaaf Bedrijven. Stapt de gemeente er helemaal uit, dan betaalt ze 3,6 miljoen euro daarvoor. Sluit Rheden zich aan bij Arnhem, dan is ze 1,2 miljoen euro kwijt. De jaarlijkse kosten zijn wel hoger. Het gaat om 488.000 euro per jaar als ze kiest voor Arnhem. Doet Rheden het deels zelf en besteedt ze een deel uit aan een bedrijf dan is ze 395.000 euro kwijt. Over een periode van 5 jaar scheelt dit 1,7 miljoen euro.

De gemeenteraad van Rheden besluit hier dinsdag over. 


Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht