Met 45 jaar al afgeschreven op de arbeidsmarkt

13 jun 2017 - (Elsevier Weekblad 24-09-2016)

Met 45 jaar al afgeschreven op de arbeidsmarkt

Wanneer is een werknemer volgens de statistiek afgeschreven? Kijkend naar de arbeidsmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet dat op zijn 45ste verjaardag zijn.

Het bureau hanteert in zijn data over de hoogte van de werkloosheid traditioneel drie verschillende leeftijdscategorieën: van 15 tot 25 jaar, van 25 tot 45 jaar en van 45 tot 75 jaar.

Dat is natuurlijk een erg rare onderverdeling: de eerste groep omvat tien jaar, de tweede groep twintig jaar, en in de laatste groep worden zomaar even dertig jaar aan ervaring op een grote statistische hoop geveegd.

De geraadpleegde expert van het CBS legt uit dat die leeftijdsverdeling zo is omdat daarover ‘internationaal afspraken’ zijn gemaakt. Dat betekent dat alle statis­tische bureaus dus dezelfde onderverdeling hanteren.

Dat is voor statistici ongetwijfeld een geruststellend antwoord (de cijfers zijn onderling vergelijkbaar, wat erg handig is), maar dat is nog geen antwoord op de vraag waarom de verdeling zo is en, vooral, waarom die laatste groep zo veel groter is.

Carrière

Mensen van 45 tot 75 jaar hebben volgens de expert iets gemeenschappelijk. ‘Voor heel veel mensen boven de 45 geldt dat zij in de nadagen van hun carrière beginnen te komen.’ Pardon? De overheid wil juist dat iedereen langer doorwerkt en mensen later met pensioen gaan. Dan is 45 een beetje aan de vroege kant om al in de nadagen van je carrière terecht te komen.

In plaats van inzicht te verschaffen, versterkt de manier waarop de cijfers worden gepresenteerd zo vooral een hardnekkig vooroordeel, namelijk dat 45-plussers zouden zijn afgeschreven.

Kom op statistici, dat kan moderner! Als de pensioenleeftijd blijft opschuiven, moet ook de statistiek in beweging komen. 45, dat is het nieuwe 35.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Chris schreef op 16-06-2017

Dit is een test om te kijken waar dit bericht binnenkomt.