Opvolger Presikhaaf Bedrijven kost gemeente 11,3 miljoen euro

09 mei 2017 - (website Arnhem-direct 04-05-2017)

Opvolger Presikhaaf Bedrijven kost gemeente 11,3 miljoen euro

Een eigen opvolger van de sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven kost de gemeente Arnhem 11,3 miljoen euro.

Komende maandag staat de toekomst van de sociale werkvoorziening in Arnhem op de agenda van de gemeenteraad. De gemeente laat in een voortgangsbericht aan de raad weten dat de toekomst voor een eigen arbeidsontwikkelbedrijf “een flinke stap dichterbij” is gekomen.

“De gemeente Arnhem heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het raamwerk voor een arbeidsontwikkelbedrijf. Hiermee wordt de werkgelegenheid van de Arnhemmers die nu nog met een sw-dienstverband bij Presikhaaf Bedrijven werken gegarandeerd”, aldus de gemeente.

Aan het opzetten van een ‘eigen’ sociale werkvoorziening kleeft echter wel een duur prijskaartje. De start brengt frictie- en aanloopkosten met zich mee die zijn geraamd op 11,3 miljoen euro.

Het college van B&W stelt de raad voor om in te stemmen met het verder ontwikkelen en uitvoeren van het bedrijfsplan om een eigen sociale werkvoorziening op te zetten.

Wethouder Ine van Burgsteden (CDA): “De gemeente Arnhem wil graag een goede plek voor haar sociale werkvoorzieningsmedewerkers en kansen bieden aan een bredere groep inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. De toekomst van Presikhaaf Bedrijven is te onzeker. Daarom besloten we in december 2016 tot dit alternatief.”

Naast de huidige Arnhemse sociale werkvoorzieningsmedewerkers wil de gemeente via het arbeidsontwikkelbedrijf ook andere Arnhemmers kansen bieden door een ontwikkeltraject of passend werk te organiseren. Hiervoor gaat de gemeente haar participatie aanpak in de wijken, dicht bij de leefsituatie van Arnhemmers versterken.

Van Burgsteden: “Werk is essentieel voor mensen. Iedereen heeft talenten die ontwikkeld en benut kunnen worden, maar niet iedereen kan de stap naar werk zelf zetten. Werk wordt zoveel mogelijk gevonden en uitgevoerd op de werkvloer van reguliere werkgevers. Werkgevers kunnen het arbeidsontwikkelbedrijf ook gebruiken om hun sociaal werkgeverschap in te vullen.”

De gemeente laat weten dat het arbeidsontwikkelbedrijf ook regiogemeenten de mogelijkheid biedt om mede-eigenaar te worden of een dienstverleningsovereenkomst af te sluiten.

Of daar animo voor is valt nog te bezien. Verschillende gemeente in de regio zijn net als de gemeente Arnhem bezig met het opzetten van een eigen voorziening.


 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht