Linkse partijen halen eigen bijdrage Wmo naar beneden

31 mei 2017 - (Bron: de Gelderlander 25-05-2017)

Linkse partijen halen eigen bijdrage Wmo naar beneden

De inzet van de SP en GroenLinks in Doesburg was hoog: de in hun ogen 'oneerlijke' eigen inkomensafhankelijke bijdrage voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) moet van tafel. In plaats daarvan moet alleen de door het rijk bepaalde niet-inkomensafhankelijke bijdrage voor de Wmo worden geïnd.

De Wmo is voor hulp in de huishouding, individuele begeleiding en hulpmiddelen, zoals trapliften en scootmobielen. Door de eigen inkomensafhankelijke bijdrage te vragen, gaan mensen die net boven de grens van minima zitten, zorg mijden, betoogden de SP en GroenLinks.  Met als gevolg dat mantelzorgers overbelast raken. 

Pragmatische variant

Het voorstel zou Doesburg wel wat kosten: jaarlijks 98.000 euro structureel, omdat de gemeente de inkomsten van de eigen bijdrage misloopt. Toen woensdagavond op de gemeenteraadsvergadering duidelijk werd dat de motie geen bijval zou krijgen, gingen de SP en GroenLinks voor de pragmatische variant die wél een meerderheid haalde. Bij de optie die Doesburg jaarlijks 71.490 euro kost, zouden D66 en de PvdA namelijk meegaan. ,,We hadden natuurlijk liever gezien dat de eigen bijdrage zou worden afgeschaft, maar met deze variant zijn de mensen ook al geholpen’’, zei Heidy Melissen van de SP na afloop.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht