6 vragen over vakantiegeld

31 mei 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 24-05-2017)

6 vragen over vakantiegeld

Het staat al of bijna op je rekening: vakantiegeld. Zes vragen en antwoorden over het bedrag, waar we altijd met smart op wachten.

Wanneer krijg ik vakantiegeld?

Kleine kans dat je dit niet weet, maar toch: het volledige bedrag aan vakantiegeld wordt altijd eind mei of in juni uitgekeerd. Soms is in de arbeidsovereenkomst geregeld dat elke maand vakantiegeld wordt uitbetaald.

Waarom krijg ik eigenlijk vakantiegeld?

Je hebt het te danken aan arbeiders die in de vorige eeuw niet gesloopt door het leven wilden gaan, zij hadden geen recht op zoiets als verlof. Diamantbewerkers wisten in 1910 als eerste een aantal vrije dagen in hun cao opgenomen te krijgen, die moesten ze wel uit eigen zak betalen. In de jaren 20 namen bouwlui daar geen genoegen meer mee. Met stakingen dwongen ze vakantiegeld in de vorm van betaald verlof af; dit werd daarna in cao’s van verschillende sectoren opgenomen. Alleen…bijna niemand gebruikte de gratis vrije dagen om op vakantie te gaan, dat liet een krappe beurs niet toe. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er daarom een toeslag bovenop het betaalde verlof. Het volledige bedrag werd aan het begin van de zomer uitgekeerd, opdat werknemers het daadwerkelijk voor vakantie zouden gebruiken en werkgevers hun personeel uitgerust terugzagen.
Werd het vakantiegeld en betaald verlof lange tijd in cao’s geregeld, in 1968 werd het recht op vakantiegeld en betaald verlof wettelijk vastgelegd.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Dat hangt af van de cao maar wettelijk bedraagt het vakantiegeld ten minste 8% van het brutoloon. Je bouwt het op in de periode van 1 juni tot 1 juni het volgende jaar. Heb je minder verdiend door ziekte of verlof, dan bouw je vakantiegeld op over dat lagere loon. Het gaat dus om het daadwerkelijk verdiende bruto loon en niet om het loon dat in je arbeidsovereenkomst staat vermeld. Alleen als je voltijd werkt en overwerkt, bouw je over de uren overwerk geen vakantiegeld op. Uitbetalingen zoals een winstuitkering, 13e maand of onkostenvergoedingen hebben geen invloed op de opbouw van vakantiegeld, tenzij anders is afgesproken in de arbeidsvoorwaarden. Het vakantiegeld moet apart vermeld staan op de loonstrook. Het bruto bedrag komt na een jaar meestal neer op bijna een maandloon, maar het netto bedrag verschilt door belasting en heffingskortingen.

Betaal ik dan belasting over vakantiegeld?

Jazeker. Het bruto loon wordt progressief belast, een deel is laag belast (36,55%), een deel valt onder het hogere tarief van (40,4%) en boven de 67.072 euro is het tarief 52%. Vakantiegeld wordt meteen belast met het hoogste tarief waarin ook je brutoloon valt, omdat het bij je bruto jaarinkomen wordt opgeteld.
Als werkende heb je recht op heffingskortingen als arbeidskorting en algemene heffingskorting, daarmee betaal je minder belasting. Vanaf een bepaald inkomen is de heffingskorting lager. Dat bedrag gaat af van je bruto bedrag aan vakantiegeld.

Ik ben ontslagen. Kan ik fluiten naar mijn vakantiegeld?

Nee, vakantiegeld vervalt niet als je ontslag neemt en ook niet al je wordt ontslagen. Je krijgt het vakantiegeld uitbetaald nadat je bent gestopt, ook de opgebouwde vakantiedagen krijg je in geld uitgekeerd.

Hé...volgens mij heb ik geen vakantiegeld gehad...

Ga het dan als wiedeweerga claimen. Vakantiegeld is onderdeel van je loon en je kunt loon vorderen over de laatste vijf jaar. Is het langer geleden, dan ben je helaas te laat.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht