Vraag & Antwoord: Welke feestdag is een vrije dag?

18 apr 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 11-04-2017)

Vraag & Antwoord: Welke feestdag is een vrije dag?

Voorheen waren onze medewerkers op dagen als Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Goede Vrijdag, Hemelvaart en Koningsdag vrij. We zijn steeds internationaler gaan werken, waardoor we op dit soort dagen niet meer gesloten kunnen zijn. Als we de vrije tijd compenseren met extra vakantiedagen, kunnen we onze medewerkers dan verplichten om op deze feestdagen te werken? En moeten we ze dan extra loon of een toeslag betalen?

In de meeste gevallen mogen werkgevers van hun werknemers verlangen om op feestdagen te werken. In branches, waarin werken op feestdagen heel gebruikelijk is, zoals in de horeca en in de zorg, kunnen werknemers sowieso niet weigeren. Maar ook als de bedrijfsomstandigheden er om vragen, kunnen werknemers meestal niet weigeren, tenzij ze daar een héél goede reden voor hebben. De wijziging moet wel worden aangekondigd en zijn overlegd met de (eventuele) OR.

In de wet staat niet dat werknemers recht hebben op extra loon voor werken op (zon- of) feestdagen. Soms volgt dat recht wel uit een cao, arbeidsvoorwaardenreglement of individuele arbeidsovereenkomst.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht