Vraag & Antwoord: Twee jaar ziek

04 apr 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 04-04-2017)

Vraag & Antwoord: Twee jaar ziek

Een medewerker is in mei 2015 arbeidsongeschikt geraakt door een skiongeluk. We hebben een re-integratie traject doorlopen en betalen hem al bijna twee jaar ziekengeld. Binnenkort krijgt hij een WIA-uitkering. Hij wil dat wij het dienstverband beëindigen en hem de transitievergoeding betalen. Hij is 18 jaar in dienst, dat gaat ons veel geld kosten. Moeten wij aan zijn verzoek voldoen?

Nee, de werkgever is niet verplicht om een dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen. Hij mag het - hoewel sommigen, zoals minister Asscher, dat niet chique vinden - ook (slapend) in stand houden. Daar kleven wel risico’s aan; als de werknemer weer kan werken, moet de werkgever hem aan de slag laten gaan. Bovendien loopt het dienstverband door en daarmee loopt de transitievergoeding op.

Een werkgever die kiest voor beëindiging van het dienstverband en betaling van de transitievergoeding, moet dat goed schriftelijk vastleggen. Er ligt namelijk een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer, dat werkgevers in dit soort situaties met terugwerkende kracht aanspraak kan geven op vergoeding van de transitievergoeding uit het Algemeen werkloosheidsfonds.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Machiel koning schreef op 29-01-2019

Op zich ben ik het er wel mee eens maar mijn vraag is kom je dan in de ww of de wia of in iets anders . En hoeveel krijg je als transitie vergoeding ongeveer na twee jaar ziek zijn. Heeft het gevolgen voor de werknemer later met pensioen opbouw M vr Gr Machiel koning