Extreem hoog ziekteverzuim bij Presikhaaf Bedrijven

18 apr 2017 - (de Gelderlander 15-04-2017)

Extreem hoog ziekteverzuim bij Presikhaaf Bedrijven

Het ziekteverzuim bij de regionale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven in Arnhem ligt extreem hoog. Per honderd werkdagen zaten de ruim 2.600 medewerkers vorig jaar gemiddeld voor bijna 17 dagen thuis. Dat is bijna vier keer zoveel als het gemiddelde verzuimpercentage onder werknemers in Nederland.

De tien gemeenten in het algemeen bestuur van Presikhaaf noemen het hoge verzuim 'onacceptabel' en eisen dat het de komende jaren flink omlaag gaat.

Uit onderzoek van adviesbureau DEXIS Arbeid blijkt dat veel medewerkers thuis zitten, omdat er voor hen geen werk of volwaardig werk gevonden kan worden. 'Medewerkers zelf ervaren hun aanwezigheid als niet terzake doend', meldt directeur Jan-Henk Janssen van Presikhaaf Bedrijven in een samenvatting van het rapport.

Duurzaam werk

Medewerkers van Presikhaaf Bedrijven bevestigen deze lezing volmondig. ,,Er zijn mensen bij die al jaren langdurig thuis zitten." Ook bij de FNV zijn de problemen bekend. Het uitlenen van mensen aan werkgevers voor tijdelijke opdrachten ('detachering') blijkt geen wondermiddel. De FNV eiste geregeld tevergeefs 'duurzaam werk' op maat en het vermijden van demotiverend werk voor mensen 'onder hun niveau'.

Capaciteit en talenten

Directeur Janssen denkt dat een verlaging van enkele procenten van het verzuim in 2017 mogelijk is. ,,Dan zitten we weer onder het niveau van voor 2015." Hij rekent op de werving van nieuwe opdrachten bij bedrijven waarbij beter gebruik gemaakt wordt van de 'capaciteit en talenten' van medewerkers. Die medewerkers worden dit jaar gescreend op hun competenties voor werk via de organisatie Werkstap.

Het management wordt getraind in krachtig en inspirerend leiderschap en krijgt te maken met 'ambitieuze targets in verzuimreductie'. Tot resultaat heeft dat nog niet geleid. Het verzuimpercentage steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar gemiddeld 17,5 procent. Februari was een dieptepunt met 697 zieken.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht