Brussel bemoeit zich met papadagen. Hoe zit dat in Nederland?

26 apr 2017 - (Elsevier Nieuwsbrief 26-04-2017)

Brussel bemoeit zich met papadagen. Hoe zit dat in Nederland?

Nederland en andere Europese lidstaten moeten binnenkort minimaal tien werkdagen betaald verlof geven aan vaders, als het aan de EU ligt. De Europese Commissie presenteert woensdag een reeks voorstellen over het sociaal beleid.

De uitbreiding van het vaderschapsverlof is een van de meest controversiële beleidsvoorstellen. In Nederland krijgen vaders twee dagen betaald verlof. Daarmee scoort Nederland slecht ten opzichte van andere Europese landen.

‘Rest moet slikken’

Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt het vaderschapsverlof in Nederland flink uitgebreid. De Commissie wil een minimum voor lidstaten van de Europese Unie. Dat meldt althans De Telegraaf, die stukken heeft ingezien van de Europese Commissie.

Het voorstel wordt niet door iedereen enthousiast ontvangen. ‘Als voorstander van vaderschapsverlof ben ik er erg op tegen dat de Brusselse burelen dit opleggen,’ zegt SP-Kamerlid Renske Leijten op Twitter. ‘Moeten we dan rest maar slikken? De Europese Commissie wil meer bevoegdheden en beleid maken, de weg van sociale maatregelen maakt het niet wenselijker.’

In Nederland zijn de onderhandelingen over vaderschapsverlof ‘op ijs gelegd’ (controversieel verklaard) door de VVD. Dat betekent dat de nieuwe Kamer en het demissionair kabinet de onderwerpen voorlopig niet behandelen. Het kabinet Rutte-II richt zich de komende weken alleen op lopende zaken, niet op de 250 onderwerpen die controversieel zijn verklaard.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht