Vraag & Antwoord: Vakantiedagen

07 mrt 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 07-03-2017)

Vraag & Antwoord: Vakantiedagen

Een van onze medewerkers heeft tien vakantiedagen meegenomen naar dit jaar. Hij wil die dagen laten uitbetalen. Mogen we dat doen?

Bij vragen over vakantiedagen is het goed om onderscheid te maken tussen wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen. De regels voor beide soorten zijn anders. Wettelijke vakantiedagen moet een werkgever verplicht aan zijn werknemers toekennen; vier werkweken per jaar. De regels zijn streng; ze mogen tijdens het dienstverband niet worden uitbetaald en moeten in principe binnen anderhalf jaar worden opgenomen anders vervallen ze.

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra dagen. De regels zijn minder streng; ze verjaren pas na vijf jaar en mogen tijdens het dienstverband wel worden uitbetaald.

Bij een verzoek om uitbetaling van vakantiedagen moet de werkgever uitzoeken welk deel van het vakantiesaldo wettelijk en welk deel bovenwettelijk is. Als een fulltime werknemer veertien van zijn 24 dagen heeft opgenomen, heeft hij nog zes wettelijke dagen over die hij voor 1 juli moet opnemen. De vier bovenwettelijke dagen mogen uitbetaald worden.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht