VERKIEZINGEN 15 MRT 2017

14 mrt 2017 - FNV

VERKIEZINGEN 15 MRT 2017

Het wordt spannend met de Kamerverkiezingen. Uit 28 partijen kiezen is lastig en daarom heeft FNV de standpunten van de grotere partijen op een rij gezet.

De belangrijkste onderwerpen voor veel senioren zijn pensioen, zorg en AOW. Pensioenkortingen lijken afgewend en indexaties zijn niet mogelijk. De oorzaak ligt rechtstreeks bij de waarderingsregels - een politiek verhaal.

Voor FNV Senioren is het helder. We moeten naar een duurzaam pensioensysteem, wat recht doet aan de opbouw, het vermogen en de feitelijke behaalde rendementen. Dit systeem zal het nodige vragen binnen de arbeidsmarkt. In de arbeidsmarkt dient ‘gelijk werk - gelijk loon’ te gelden, waarbij sparen voor pensioen aanwezig moet zijn. Deze zaken staat echter sterk onder druk, zeker wanneer het ‘algemeen verbindend’ verklaren van cao’s zou komen te vervallen. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden leidt tot een versterking van de ‘race naar beneden’.

Ook veranderingen in de AOW hebben gevolgen. De AOW is nu een volwaardig basisinkomen. Dit moet het ook blijven bij flexibilisering van de arbeidsmarkt. De uitvoering van de AOW is nu relatief eenvoudig en flexibilisering leidt tot hoge uitvoeringskosten. Naast persoonlijke en fysieke omstandigheden bepalen ook steeds meer werkgelegenheidsaspecten en inkomenssituatie of mensen al dan niet met werken moeten en of kunnen stoppen. Met pensioen gaan is voor velen geen keuze en vroegpensioen is veelal geen vetpot.

Dan de zorg. De bezuinigingen en het eigen risico zijn doorgeslagen. De nieuwe coalitie kan niet om bovenstaande thema’s heen. FNV Senioren maakt zich hier sterk voor en zal dat blijven doen! 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht