VERKIEZINGEN 15 MAART 2017

14 mrt 2017 - FNV

VERKIEZINGEN 15 MAART 2017

Op 15 maart 2017 kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Een keuze maken is lastig, want wat politieke partijen zeggen in hun programma’s is niet altijd hetzelfde als wat ze daadwerkelijk bedoelen. Daarom helpt de FNV je met de standpuntenvergelijker.

Heb jij je keuze al gemaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen? Of zie je met de 28 deelnemende partijen en ruim elfhonderd kandidaten door de bomen het bos niet meer? Je bent niet de enige: volgens de opiniepeilers is 70 procent nog zwevend. Het gezweef beperkt zich veelal tot twee of vier partijen. Maar 20 procent heeft nog geen idee waarop ze gaan stemmen. Een weloverwogen keuze maken is lastig. Daarvoor zou je de programma’s van alle partijen moeten doorspitten.
En dat is veel werk. 

WERKELIJKE BETEKENIS

Met het klakkeloos aannemen van de standpunten in de partijprogramma’s ben je er niet. Klopt het wel wat sommige partijen beweren? Neem bijvoorbeeld ‘vaste banen’ en ‘zekerheid’, twee punten waar de FNV zich sterk voor maakt. Ook veel politieke partijen willen zich hiervoor inzetten. Dat klinkt goed, maar het is niet altijd wat het lijkt. Als je goed kijkt, keren sommige partijen zich juist af van zekerheden als een cao. Zo’n partij is de VVD. Of neem D66, die het ontslagrecht zover wil uitkleden, dat straks nog veel meer mensen onzeker werk zullen hebben. Hun programma’s beloven vaak iets moois. Maar houd de punten goed tegen het licht en je ontdekt de werkelijke betekenis van de woorden. 

Je stem uitbrengen zonder je te verdiepen in de daadwerkelijke bedoelingen van een partij, kan uiteindelijk dus enorm in je eigen nadeel werken. Want zou jij stemmen op een partij die jouw zekerheden op het gebied van werk, inkomen en zorg van je afneemt? Daarom is het belangrijk je goed te informeren. 

STANDPUNTENVERGELIJKER

De FNV helpt je bij het maken van een keuze. Wij leggen de partijen langs de meetlat wat betreft werk, inkomen en zorg. Via onze standpuntenvergelijker bekijk je per thema wat de standpunten van een politieke partij zijn. Je kunt zelf bepalen of je alle partijen wilt vergelijken of bijvoorbeeld een selectie van partijen. Heb je de standpunten van jouw partij(en) bekeken, klik dan op de button ‘Dit vindt de FNV ervan’. Hier maken wij duidelijk wat de punten feitelijk inhouden wanneer ze door het ‘mooie-woorden-filter’ worden gehaald. Met plussen en minnen geven we een beoordeling in hoeverre de standpunten overeenkomen met die van de FNV. Heb je de standpunten inclusief vertaalslag gelezen, geef dan aan of je het eens of oneens bent met de inzet van die partij. Herhaal dit bij de partijen en thema’s die voor jou van belang zijn en klik op ‘Eindscore’. Dan krijg je in een helder overzicht te zien in welke mate jouw mening op het gebied van werk, inkomen en zorg aansluit bij welke partij.

KIES JIJ OP 15 MAART VOOR ECHTE BANEN?
DOE DE STANDPUNTENVERGELIJKER OP

WWW.KIESVOORECHTEBANEN.NL

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht