Vraag & Antwoord: Schade verhalen

18 feb 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 09-02-2017)

Vraag & Antwoord: Schade verhalen

Een medewerkster is gewond geraakt toen ze werd aangereden door de bestuurder van een bestelbusje dat aan de verkeerde kant van de weg was geraakt. Ze kan een jaar niet werken. Vreselijk voor haar, maar ook voor ons. Wij moeten haar loon immers doorbetalen. Kunnen wij de schade verhalen?

Ja, in dit soort gevallen meestal wel. Als een werknemer lichamelijk of geestelijk letsel oploopt als gevolg van een gebeurtenis waarvoor een derde aansprakelijk is, hij als gevolg van die gebeurtenis arbeidsongeschikt is en de werkgever verplicht is tot loondoorbetaling tijdens ziekte, dan kan de werkgever een deel van zijn schade verhalen op de verantwoordelijke derde. In dit geval de bestuurder van het busje. Als de bestuurder als werknemer aan het werk was, kan zijn werkgever ook aansprakelijk worden gesteld.

Niet alle schade kan bij de verantwoordelijke derde en/of zijn werkgever worden verhaald. Het netto aan de werknemer doorbetaalde loon tijdens ziekte, redelijke re-integratie- en advocaatkosten vaak wel. Andere schadeposten, zoals de kosten van vervanging van de werknemer of bedrijfsschade, meestal niet.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht