Raad: Gemeente mag mantelzorg niet afdwingen

13 jan 2017 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 12-01-2017)

Raad: Gemeente mag mantelzorg niet afdwingen

De gemeente Etten-Leur mag niet van een dochter verlangen dat die onbetaald huishoudelijk werk verricht voor haar zorgbehoevende moeder, zo heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) woensdag geoordeeld.

In een hoger beroep oordeelde de Raad dat de gemeente het persoonsgebonden budget (pgb) van de moeder ten onrechte heeft ingetrokken. Dat had de gemeente gedaan omdat die van mening was dat de dochter mantelzorg kon verlenen. Maar de CRvB stelt nu dat de gemeente niet van de dochter mag eisen dat zij haar moeder onbetaald in de huishouding helpt.

De dochter verleende eerder wel huishoudelijke hulp en kreeg daarvoor betaald uit het pgb. Na het ingaan van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015, nam de gemeente het standpunt in dat de moeder problemen kon oplossen door een beroep te doen op haar dochter. Die wilde de huishoudelijke taken echter niet onbetaald verrichten en is daar dan ook mee gestopt.

Omdat de dochter werd betaald voor haar werk en zij nog steeds wil worden betaald, kunnen haar diensten niet worden aangemerkt als mantelzorg, oordeelt de Raad. Haar werk kwam voort uit een overeenkomst en niet uit de sociale relatie tussen moeder en dochter. Dat de dochter vlakbij woont en geen baan elders heeft, betekent niet dat zij mantelzorg moet verlenen. De moeder heeft daarom nog steeds recht op pgb.

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht