Partijen willen blijven werken aan een sociale bijstand

13 jan 2017 - (De Gelderlander 12-01-2017)

Partijen willen blijven werken aan een sociale bijstand

In april vorig jaar stemde de Arnhemse gemeenteraad in met een voorstel om experimenteren met bijverdienen in de bijstand mogelijk te maken.

Staatssecretaris Klijnsma heeft onlangs strenge regels aan dit soort experimenten verbonden. Dit zorgt er voor dat het Arnhemse experiment waarschijnlijk niet doorgaat zoals voorgesteld.

De Arnhemse fracties van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij laten het er echter niet bij zitten. Zij willen met het college en de gemeenteraad in gesprek om te kijken of het voorstel op een andere manier wel uitvoerbaar is.

GroenLinks-raadslid Mark Coenders: “Een sociale bijstand kan bijdragen aan sneller bewegen naar werk, verbeterd welzijn en meer ruimte voor onbetaalde participatie. Wij willen daarom kijken naar alternatieven.”

Bezwaren
Eén van de voorwaarden van het Arnhemse initiatiefvoorstel was dat het experiment moest voldoen aan regels van het Rijk. Inmiddels heeft staatssecretaris Klijnsma haar Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voor experimenten in de bijstand gepresenteerd.

Naast technische bezwaren zijn er ook inhoudelijke bezwaren, waaronder de toevoeging van zogenaamde intensiveringsgroepen aan de experimenten, naast de experiment- en controlegroepen.

De intensiveringsgroep krijgt juist meer controle en begeleiding. GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren vinden dat strengere controle niet past bij sociale bijstand. De toevoeging van een intensiveringsgroep staat juist haaks op het doel van het initiatiefvoorstel.

B&W in Arnhem hebben naar aanleiding van de leidraad die staatssecretaris Klijnsma heeft opgesteld besloten niet verder te gaan met de uitvoering van het experiment met sociale bijstand.

GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren willen kijken of het op een andere manier toch mogelijk is.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht