OR Presikhaaf Bedrijven vreest versnippering sociale werkvoorziening

28 jan 2017 - (De Gelderlander 23-01-2017)

OR Presikhaaf Bedrijven vreest versnippering sociale werkvoorziening

De Ondernemingsraad van Presikhaaf Bedrijven doet een dringend beroep op de raadsleden van 10 gemeenten in centraal Gelderland om de voormalige sociale werkvoorziening niet op te splitsen.

OR-voorzitter Dick de Jong waarschuwde vanavond in de gemeenteraad van Arnhem voor chaos als die gemeente in zijn eentje voortgaat met de oprichting van een eigen werkbedrijf voor circa 1450 van de ruim 2600 mensen die bij Presikhaaf werken.

Niet alleen werk
„Wanneer mensen van afdelingen terug naar hun gemeenten gaan, vallen de afdelingen uit elkaar. Verlies van klanten en werk zal het gevolg zijn. De OR wil dat zoveel mogelijk medewerkers bij Presikhaaf Bedrijven werkzaam blijven. Voor velen van hen is dit niet alleen werken voor loon, maar ook hun enige plaats voor sociale contacten. De OR wil een goede begeleiding en ontwikkeling voor de mensen. Een versnipperde organisatie heeft daar beduidend minder geld en tijd voor. Wanneer het één nieuw bedrijf blijft, kan dit behouden worden." Dat bedrijf zou onafhankelijk moeten zijn, met een minimum aan bemoeienis van de politiek, zo vindt De Jong.

„Presikhaaf is al zes jaar een reorganisatiemolen in opdracht van de gemeenten."

Niet concurreren
Raadslid Mark Coenders van GroenLinks waarschuwt voor de oprichting van een hele serie werkbedrijven door de 10 gemeenten. „Je moet niet willen dat gemeenten elkaars concurrent worden. Dat geeft alleen maar verliezers."

Wethouder Ine van Burgsteden denkt dat het niet zover zal komen. Ze houdt vast aan haar plan en hoopt het in juni klaar te hebben. Ze is positief gesteld over de reacties van andere gemeenten. Op voorhand zijn ze allemaal geïnteresseerd."

Arnhem heeft echter geen zin in discussie over 'een hele brei voorwaarden' van de andere gemeenten. „Daarom ging het in het verleden juist mis", aldus Van Burgsteden. „We gaan nu tempo maken." Ze voegt daaraan toe het wel 'een huzarenstukje' te vinden. „Wij zullen zo passend mogelijk werk voor zoveel mogelijk mensen organiseren. Ik geef geen werkgarantie."

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht