Arnhem lanceert eigen werkbedrijf

21 jan 2017 - (De Gelderlander 20-01-2017)

Arnhem lanceert eigen werkbedrijf

De gemeente Arnhem start een eigen werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Daarmee wil Arnhem de werkgelegenheid garanderen van de inwoners die nu nog werken voor Presikhaaf Bedrijven. Daar werken zo'n 2.600 mensen met een beperking. Ruim de helft daarvan is Arnhemmer. De rest is inwoner van een van de negen omliggende gemeenten (Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar), die samen Presikhaaf Bedrijven runnen.

Voorwaarden
Die negen omliggende gemeenten kunnen aanhaken bij het Arnhemse initiatief. „Op ónze voorwaarden”, meldt de Arnhemse wethouder Ine van Burgsteden. Zo moeten gemeenten bereid zijn fors in de buidel te tasten. Afrekenen met het verleden (overnamekosten, sociaal plan) kost 15 tot 20 miljoen euro. Arnhem neemt de helft daarvan voor zijn rekening. Ook moet iedereen mee in het tempo van Arnhem. Uiterlijk in juni wil Arnhem starten met het eigen werkbedrijf. Daarnaast wil Arnhem alle contracten van werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt garanderen.

'Sterker bij aansluiting'
Van Burgsteden laat zich niet uit over de wenselijkheid dat omliggende gemeenten aanhaken. „Laat ik het zo formuleren: het nieuwe werkbedrijf wordt sterker als anderen aansluiten."

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht