Crisissfeer in Presikhaaf Bedrijven na afblazen overname

30 dec 2016 - (De Gelderlander 23-12-2016)

Crisissfeer in Presikhaaf Bedrijven na afblazen overname

De regionale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven verkeert in een crisissfeer na het afblazen van de overname door GoedWerkt. De ondernemingsraad (OR) heeft het vertrouwen in het gemeentelijk bestuur van de werkvoorziening opgezegd.

Dat gebeurde kort nadat vrijdagmiddag de besturen van de van tien deelnemende gemeenten tot de conclusie kwamen dat verder onderhandelen met GoedWerkt geen zin meer had.

Verantwoordelijkheid
Volgens de door de gemeenten ingeschakelde onderhandelaar Johan van Wijk legt GoedWerk alle risico's van de overname bij de gemeenten neer. „Ze krijgen niets betaald voor de levering van de wsw-medewerkers van Presikhaaf. Bovendien draaien de gemeenten op voor 12 miljoen euro aan kosten voor de afvloeiing van personeel en het afstoten van gebouwen."

Investeringen
Bij GoedWerkt betogen ze dat de gemeente hun investeringen kunnen terugverdienen in de winst die de stichting zegt te kunnen maken met hun nieuwe bedrijven. Ook zeggen zij al een kandidaat te hebben voor de overname van gebouwen. De mannen van GoedWerkt kregen vrijdagmiddag tijdens de vergadering echter geen kans op een weerwoord. OR-voorzitter Dick de Jong wil nu zelf met GoedWerkt praten. Hij overweegt om onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar het mislukken van de onderhandelingen.

Vakbond
Bij de vakbond FNV hekelen bestuurders het gedrag van de politici. „Ze nemen het verhaal over de mislukte onderhandelingen klakkeloos aan zonder weerwoord van GoedWerkt. Zelf hebben ze de afgelopen jaren nooit wat gepresteerd.” De OR oppert dat Presikhaaf al jarenlang zwaar zucht onder de politieke besluiteloosheid.

Bestuur
„Wij hebben begrip voor de gevoelens van de medewerkers en de OR", reageert bestuursvoorzitter Hans Sluiter van Presikhaaf Bedrijven. „Het besluit om te stoppen met onderhandelingen is echter in het belang van de medewerkers. Wij hebben er als bestuur vertrouwen in dat we in gezamenlijkheid kunnen werken aan duurzame werkgelegenheid in de regio."

Eigen voorziening
Arnhem bereidt nu een eigen werkvoorziening voor. In januari wordt bekend gemaakt onder welke voorwaarden andere gemeenten mee kunnen doen. Ook in De Liemers overwegen gemeenten om voor zichzelf te beginnen. Bij de OR zien ze dat als een rampscenario. „Als gemeenten voor zichzelf beginnen, zullen hele afdelingen uit elkaar vallen", vreest OR-voorzitter Dick de Jong. "Dan komen de bestellingen voor onze klanten en opdrachtgevers in gevaar.”

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht